Пореден фрапиращ случай на домашно насилие спрямо жена. Жертвата А.М. е от Враца. Тя е била нападната и зверски пребита от втория си съпруг с инициали С.Д.

Семейството е в процес на развод, а мъжът е с действаща ограничителна заповед и няма право да доближава съпругата си.

Жертвата е била измъчвана часове наред – както психически, така и физически. Тя все още е в болница, като не може да става от болничното си легло. Претърпяла е животоспасяваща операция.

„Дъщеря ми все още не може да става от леглото. Има катетър, дренаж и е на памперси. Много я боли. Не може да става. Не може да се храни. След случило се тя беше качена веднага в операционна зала. Ако не бяха я оперирали, вероятно нямаше да оцелее“, разказва майката на пребитата жена, която пожела анонимност, защото и тя е заплашвана няколко пъти.

Тя разказва още, че мъжът отишъл в следобедните часове до магазина, в който работи съпругата му. Жената заключва вратата и звъни в полицията, докато той ѝ правел жестове, че ще я заколи.

„По-късно тя е била с адвокатката си при прокурора. Прибира се и вижда, че той е бил в дома ѝ. Ужасява се и веднага заключва вратата. Отива в кухнята и вижда чаша с водка и телефон. Обръща се да излезе, но той изскача от спалнята и я хваща“, разказва още майката.

Близо шест часа насилникът измъчва жертвата си. Накрая вади пистолет и нож и се обръща към нея с думите: „Няма да те убия, както съм ти обещал, ще ти подаря живота, но не ме предавай, защото ще пострада цялото ти семейство“.

Снимка: bTV

Мъжът напуска жилището, а жената изпада в шок.

„Той ѝ е строшил телефона, за да не може да се обади на никого. Въпреки това събира сили и пълзейки отива до нощното шкафче, вади стар телефон без карта, но свързан с интернет. Звъни чрез мениджър на дъщеря си и казва, че е зле“, разказва още майката на пострадалата жена.

Това не е първият случай на домашно насилие. Побойникът заплашва не само съпругата си, но и нейните родители. Ето защо те настояват за най-строгата присъда.

Междувременно стана ясно, че Районен съд-Враца е постановил да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо 38-годишен мъж, обвинен в домашно насилие. При постановяването на мярката съдът е приел, че има обосновано предположение за съпричастността му към деянията, в които е обвинен, съществуват и двете алтернативи - да извърши престъпление и да се укрие. 

Районната прокуратура във Враца е повдигнала три обвинения срещу С.Д.: за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, като е нарушил забраната да приближа съпругата си на по-малко от 100 метра за срок от 12 месеца, за закана за убийство спрямо нея и за това, че ѝ е причинил средна телесна повреда в условията на домашно насилие.

Това са тежки престъпления по смисъла на Наказателния кодекс (НК) и са извършени при форма на вина – пряк умисъл. Освен това мъжът вече е осъждан за различни други умишлени престъпления, в това число и тежки, има множество криминални регистрации, висящо производство и лоши характеристични данни, уточняват от Апелативната прокуратура в София.

Според съда за първото престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до три години или глоба до 5000 лева, за второто престъпление наказанието е „лишаване от свобода“ до 6 години, а за третото – „лишаване от свобода“ за срок от две години до 10 години.

За последната седмица това е втори случай на домашно насилие. На 29 май в РУ-Козлодуй е получено съобщение от  жителка на село Манастирище, която заявила, че е възникнал скандал между нея и мъжа, с когото доскоро е живяла на съпружески начала. Жената потърсила съдействие от МВР.

При пристигане на адреса, полицейските служители установили мъжът в безпомощно състояние на улица в селото. Установено е, че след скандала, роднини на подалата сигнала жена, нанесли побой на въпросното лице. За срок до 24 часа са задържани двама мъже.