Над 3000 са регистрираните нови случая на рак на простатата в рамките на една година, а смъртните случаи са около 1300. Това каза онкологът д-р Росица Кръстева при откриването на информационната кампания „Не пропускай“.

Кампанията за борба с рака на простата се организира с институционалната подкрепа на Министерството на здравеопазването и на Столичната община, съобщава БТА.

„Смъртността от рак на простатата е втората причина за смърт от онкологично заболяване сред мъжете след рака на белите дробове. В същото време съвременната медицина разполага с големи възможности да открива много заболявания в ранен стадий“, добави д-р Кръстева.

По думите ѝ чрез съвременното лечение животът на пациентите, засегнати от рак на простатата, вече може да се удължи с до 10 години.

„Искаме ракът на простатата да бъде открит в ранен стадий, когато все още е възможно пациентът да бъде излекуван“, каза още тя и апелира мъжете да правят редовни профилактични прегледи и допълнителни изследвания.

 

Ракът на простатата се среща по-често след 50-годишна възраст. Може да се открие и в по-ранна възраст, като от изключителна важност е наследствеността – вероятността заболяването да се появи в следващо поколение е голяма.

„Ракът на простатата е заболяване, при което симптомите се проявяват късно и затова целта е ранната диагностика. Честото уриниране, включително и през нощта, болка, ограничение в движението са симптоми, на които мъжете задължително трябва да обърнат внимание“, каза още д-р Кръстева.

По думите ѝ профилактичните прегледи са изключително важни, като на първо място мъжете трябва да се консултират с уролог, тъй като само изследването на простатно-специфичния антиген (PSE) не е достатъчно и не винаги нивото му е високо, когато има раково заболяване. Високото му ниво може да се дължи на възпаление или друг вид заболяване на простатата.

Зам.-кметът на Столичната община – Надежда Бачева, отправи апел към дамите да подканват партньорите си редовно да посещават лекаря си, тъй като това би спасило живота им.

Бачева припомни, че Столичната община работи ежегодно по различни програми за профилактични прегледи.

Актьорът Владимир Пенев, който е посланик на кампанията, също призова мъжете да ходят редовно на профилактични прегледи и поздрави присъстващите със стихотворението на Стефан Цанев „Носете си новите дрехи, момчета!“.