След няколко опита и във втория ден на новия парламент депутатите избраха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на 50-ото Народно събрание.

Снимка: bTV

Тя бе избрана със 131 гласа „за“, 66 „против“ и 39 „въздържал се“. Гласуваха общо 236 депутати. Изборът бе успешен от третия опит заради подкрепата на ИТН.

Назарян бе подкрепена с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. По-рано групата на ИТН съобщи, че ще подкрепи всички кандидатури за председател на Народното събрание, но няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС. 

От ИТН казаха, че страната не може да изпада в конституционна и политическа криза и дават тази подкрепа, за да може да бъде задействана процедурата при президента и връчването мандатите.

Снимка: БГНЕС

50-ото Народно събрание ще има седем заместник-председатели, по един от всяка парламентарно представена партия. Те бяха гласувани анблок.

Заместник-председател на парламента от ГЕРБ е Росица Кирова, ДПС – Йордан Цонев, ПП-ДБАтанас Атанасов. БСП предлага Драгомир Стойнев, „Възраждане“ – Цончо Ганев, ИТН – проф. Андрей Чорбанов, „Величие“ – Виктория Василева.

За кандидатурите на седмината заместници "за" гласуваха 233 депутати, нито един против, а трима се въздържаха.

След като бе избрана за председател на парламента Рая Назарян коментира:

„С днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт. Независимо от политическите си различия носим отговорност за публичните дебати. Вярвам че всички ние ще се удържаме на този принцип. В мое лице ще разчитате на диалогичност, отговорност и спазване на Конституцията и правилника за дейността на Народното събрание”, увери тя.

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов благодари през медиите на ИТН за подкрепата и каза, че е направил последен опит да получи подкрепата за кандидатируата на Назарян и от ПП-ДБ.

Борисов заяви, че е изпратил Теменужка Петкова и Деница Сачева да разговарят с тях. По информация на bTV такава среща наистина е имало.

Лидерите от ПП-ДБ са разговаряли с двете дами, но очевидно от гласуването не се е стигнало до разбирателство за подкрепа.

Как се стигна до тук?

 

След два опита в сряда, депутатите не успяха да изберат председател на парламента. Днес процедурата започна отначало.

Най-възрастният присъстващ народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“, който ръководи заседанието, предложи първо отново да приемат процедурните правила за избор, след това да бъдат направени номинации и да се проведе гласуване. 

Хамид Хамид от ДПС възрази, че няма как повторно да приемем вече приети правила. Трябва да продължим процедурата с номинации, каза той.

В отговор Кирилов обясни, че предложението му се основава на юридически консултации. Нищо не ни пречи да приемем правилата отново и да тръгне процедурата отначало, посочи той.

След това от ДПС поискаха и беше дадена 30 минути почивка, за да се изясни този въпрос. След нея депутатите отново се събраха в пленарната зала.

След две минути те излязоха в още 25-минутна почивка, за да проведат консултации как изборът днес да продължи. И така третият опит за избор на председател на Народното събрание отново забуксува.

След почивката народните представители възобновиха заседанието с предложения за кандидати за председател на парламента.

От ГЕРБ-СДС и от „Възраждане“ препотвърдиха своите номинации съответно за Рая Назарян и за Петър Петров за председател на 50-ото Народно събрание.

ИТН предложи за председател на НС доц. д-р Силви Кирилов, а от „Величие“ издигнаха Виктория Василева.

Депутатите гласуваха за всички кандидати по азбучен ред. Ето и резултатите:

Виктория Василева, „Величие“:

233 гласували, „за“ – 13,  „против“ - 105, „въздържал се“ - 105

Снимка: bTV

Петър Петров, „Възраждане“:

236 гласували, „за“ - 53, „против“ - 112, „въздържал се“ – 71

Снимка: bTV

След прегласуване: 

„за“ - 54, „против“ - 111, „въздържал се“ – 71

Снимка: bTV

Силви Кирилов, ИТН

233 гласували, „за“ – 17, „против“ – 108 и „въздържал се“ - 108

Снимка: bTV

По темата работи Ванина Недкова.