Тежък инцидент в небето през изминалата нощ - изтребител МиГ-29 на военновъздушните ни сили се разби в Черно море по време на учение.  Спасители издирват машината и пилота - опитен летец от авиобаза "Граф Игнатиево". 

Засега са открити само предмети. Все още не е намерена черната кутия на бойния самолет. Останките му са на дълбочина над 65 метра.

Снимка: btvnovinite.bg

Майор Валентин Терзиев излита, за да изпълни бойна задача при учебни стрелби на Шабла. Трябвало да стреля по светеща цел.

„Летящата цел се е отворила но за съжаление нещо в тази мишена се е объркало и тя е тръгнала с по- висока вертикална скорост да пада, което е наложило допълнителен маньовър от страна на нашия летец майор Терзиев и при извършване на маневрата той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След като е поразил целта е докладвал и малко след това връзката е прекратена“, съобщи премиерът Стефан Янев.

Снимка: btvnovinite.bg
В 0:43 ч. самолетът изчезва от радарното покритие. Започват спасително-издирвателни действия.

„Спасителните действия продължават, но времето, което е минало, и всички данни по отношение на температура и течение, независимо колко е здрав човек и организма му, надеждите за намирането му не са големи. Независимо от това операцията продължава“, каза премиерът.

Снимка: btvnovinite.bg
Майор Терзиев е пилот първи клас, което означава, че може да бъде и инструктор. Досега не е имал никакви забележки при изпълнение на задачи. Военният министър Георги Панайотов отбеляза, че е имал „богат опит и в нощни условия“

„Нашите пилоти по ред причини и години недофинансиране летят на един санитарен минимум това не е тайна. Коментирали сме го много пъти. Надявам се да не е това причината“, заяви служебният премиер.

Самолетът е излетял от Граф Игнатиево, полетът е по прибори защото е през нощта и над водно пространство, обясни командирът на ВВС. Преди това с него е изпълнена сходна задача в стрелбите, но причината за авиокатастрофата ще уточнява разследването

Снимка: btvnovinite.bg
„Проверката на техниката е постоянен процес. Не е периодична. Преминава през различни етапи – предполетна подготовка, следполетна подготовка. Това е всеобхватен процес който се контролира на много нива“, заяви командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров.

Снимка: btvnovinite.bg

Черната кутия не е намерена. Издирването на машината ще продължи и утре със специализирана техника и водолазни групи на дълбочина от 70 метра.

"ВМС продължава да издирва останките на самолета и операцията по търсене и спасяване докато не загубим последна надежда“, категоричен е началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По-рано през деня президентът призова да няма спекулации по случая.

„Всички сили и средства са мобилизиране в операцията по търсене и спасяване, но какво точно се е случило - ще имаме ясен отговор на този въпрос едва когато се издири бордовия регистратор на параметрите на полета или така наречената черна кутия. Най-важното е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист и очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване“, каза Румен Радев.

Учението е спряно както и всички полети в българската армия с изключение на тези, свързани с операцията по търсене и спасяване.

Две корвети и миночистач, който има уред за измерване на дълбочината и търсене на останки от снощи се намират в морето където е станал инцидентът. По-рано тази сутрин в операцията участваха и хеликоптери и дрон. Засега обаче резултат от издирването няма.

От Военно-окръжната прокуратура в Сливен казаха, че е образувано досъдебно производство за допуснато произшествие при управление на бойна техника, при което са причинени значителни имуществени вреди. 

"На място работят военни прокурори и следователи заедно с военна полиция и Военно-окръжна прокуратура-Пловдив извършват необходими действия в авиобаза "Граф Игнатиево", съобщи прокурор Христо Тинев. 

Работи се по всички възможни версии, разпитват се свидетели, необходимата документация се разглежда

Инцидентът се разследва от две групи, за да могат да бъдат установени всички детайли около него.

  • Възстановка с авиосимулатор: Какви са версиите за авиокатастрофата с МиГ-29?
  • Експерт: Черната кутия ще отговори на най-важните въпроси за полета на МиГ-29
  • Симулация на фаталния полет на МиГ-29: Лесно ли може да бъде изгубена ориентация в нощно небе?
  • Докладът на „Военна полиция“: Загуба на ориентация е довела до катастрофата с МиГ-29
  • Вижте подполковник Терзиев в полет (ВИДЕО)
  • Черната кутия на падналия МиГ-29 заминава за Русия (ВИДЕО)
  • С военен ритуал изпратиха майор Валентин Терзиев в последния му път
  • Георги Панайотов: Не става въпрос за пилотска грешка при катастрофата с МиГ-29
  • „Черната кутия“ на падналия МиГ-29: Информация от устройството не е извлечена
  • Полк. Недялков: Нарушенията на черната кутия намаляват шансовете за извличане на цялата информация