Колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми и съответните сектори, намираме нещо повече от хаос – един системен безпорядък и липса на правила. Това подчерта служебният премиер ген. Стефан Янев по време на отчета на кабинета.

Той коментира разкритията на икономическия министър Кирил Петков за ремонтирани при съмнителни условия и празни към момента язовири: „Това е метафора на това, което заварихме – затревените източени язовири. Тази метафора се отнася и за другите сектори“.

„Реалистичната картина показва нещо, което можем да наречем корупция, маскирана в благовидна и законно съобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, за съжаление, дори култура и образование са обраснали с подобни негативи“, отбеляза служебният премиер и подчерта, че на първо време правителството ще показва проблемите публично, а след това ще търси прозрачен начин за решаването им.

В тази връзка в следващите дни ще има още брифинги по ресори в министерствата.

„Няма да толерираме различен подход. Заедно с това толерирането на никого и недосегаемостта на никого не са гарантирани, всеки отговаря за действията си“, подчерта премиерът.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

По думите му в момента от първостепенно значение е да се осигури възможност на ЦИК да вземе информирано решение по отношение на подготовката на вота. В тази връзка след среща с производителя на машините ген. Янев е оптимист, че в законовия срок ще има и доставка на необходимите 1500 устройства.

„Освен изборите, имаме задължение към хората да покажем нов стил на управление, който да помогне на хората да преодолеят усещането за безнадеждност, за беззаконие, за безнаказаност“, подчерта министър-председателят, като изрази надежда, че такъв модел ще видим и в следващия парламент и следващото правителство.

Янев призова българите да гласуват за своето бъдеще, както и за бъдещето на своите деца и родители: "Демонстрациите на гражданите показаха зрялост на демократичния процес в България, но показаха и стремеж за промяна, която ще даде възможност на гражданите да усетят и разберат, че те са водещи по отношение на политическия процес, на партиите, те определят дневния ред на партиите".

  • Атанас Пеканов: Трябва да инвестираме повече европейски средства извън София
  • Проф. Денков: Това, което представи Николай Василев, ще доведе до социален сблъсък
  • След предсрочния вот: Какви са следващите стъпки от конституционната процедура
  • Политическо напрежение: Радев и Янев призоваха партиите към диалог
  • Кирил Петков: ББР трябва да съществува, а не да се приватизира
  • Шефът на ДФ „Земеделие“: Има съмнения за корупция при забавянето на плащанията по проекти
  • Военният министър смени ръководството на "Терем"
  • Панайотов: Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без никакъв опит
  • Кирил Петков си показа дипломата от „Харвард“ (ВИДЕО)
  • За 5 седмици: Над 600 компании с намерения за инвестиции и експорт у нас