„По някакъв начин са изчезнали, или са били усвоени, както се казва, близо 4,5 милиона евро от целия проект за ремонта на Ларгото“, каза служебният министър на културата Велислав Минеков в пресконференция.

Той цитира секретен доклад на ОЛАФ, в който има и препоръки.

„Препоръките са да се търси отговорност от трима министри и един кмет“, допълни Минеков. По думите му тези средства трябва да се върнат обратно.

Министърът коментира, че ще подаде сигнал към българската и Европейската прокуратура за липсващите пари. „Имам съмнения какъв ще бъде резултата с нашата прокуратура, но много скоро, според мен, тази прокуратура ще се задейства на сериозни обороти“, допълни Минеков.

Той коментира и средствата за ремонта и създаването на галерия „Квадрат 500“. Този проект също ще бъде подаден към европрокуратурата за проверка.

„Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – това е имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков. Той допълни, че това е спряло проучванията в местността.

„Изобщо ще информирам европрокуратурата за още много неща, които са се случвали, особено с евросредства“, допълни Минеков.

"Неизгодни договори срещу покупка на произведения на министър Рашидов" 

Според Минеков има странно съвпадение между покупки от фирми на произведения на изкуството, дело на министър Рашидов и сключване на неизгодни договори между тези компании и министерството на културата.

Сред колекционерите на произведения на Рашидов е разследваният бизнесмен Васил Божков и по думите на Минеков това вероятно има връзка с липсата на отчисления от частния хазарт във фонд „Култура“.

Пластики на Рашидов е купил и Валентин Златев, докато в същото време ръководената от него  „Лукойл“ е печелила обществени поръчки за доставка на гориво за министерството на културата. „Джи Пи Груп“ също са купували статуи на бившия министър на културата, по информация на Минеков.

Въпреки че министерството на културата има недостиг на сгради, то е отдало големи помещения под наем на Петьо Блъсков в реномирания столичен квартал „Изгрев“ срещу наем от 5,55 лв. на квадрат при средна цена от 11 лв. на кв. м в този район.

"Награди без заслуги"

Служебният министър заяви, че са раздавани награди за "заслуги към българската култура", без отличените лица да имат такива. Като пример той посочи издателят Димитър Иванов, който "преподава в един известен библиотечен институт". По неговите думи в същото учебно заведения министър Рашидов е получил титлата "почетен професор", а за да получи Иванова наградата са били фалшифицирани писма от Съюза на архитектите в България.

"Готви се приватизация на НДК"

86,5 млн. лв. са загубите на НДК до 1 януари, ще наредя пълна финансова проверка, съобщи служебният министър на културата.

„Преди известно време министърът на финансите съобщаваше за едни ужаси, свързани със загуба на милиони. До 1 януари загубата на НДК е 86,5 млн. лв. Как ще покрием тази загуба? Дали това не е опит за приватизация? Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините защото това е повече от половината субсидия, с която разполага министерството. Няма да позволя приватизация на НДК. Това няма да се случи. Искам да знам НДК можем ли да го определим като партиен дом? Трябва ли НДК да приеме всички партии. Какво общо има НДК с ГЕРБ? Можем ли да кажем, че това е било част от едно правителствено насилие и директорите на НДК са били "помолени" да се съгласят? Защото правителството е имало достатъчно лостове за натиск и изнудване. Ще искам цялата история“, категоричен бе проф. Минеков, който ще назначи и проверка как се настанила партийната централа на бившите управляващи в двореца.