Първият работен ден на новия парламент ще бъде следващата сряда. Президентът Румен Радев обяви, че ще свика заседанието на 21 юли.

И президентът Радев, и служебният премиер Стефан Янев призоваха партиите към диалог.

Българските политици да си свършат работата и да намерят пресечните точки около техните интереси и тези на хората, смята президентът.

„Трябва да има обединение около интересите и очакванията, партиите трябва да намерят пътя най-сетне един към друг. Тук е въпрос на диалог и намиране на общ подход и общи позиции“, отбеляза Румен Радев.

По думите му от тях се очаква да продължат демонтажа на порочния управленски модел, да се пресекат кражбите, да се укрепи държавността и да се намери изход от икономическата криза и бедността.

„Да тръгнем по нов модерен път за развитието на страната. Всички го очакваме, сега е българската жътва“, заяви Радев.

Президентът поздрави победителите на изборите и увери, че няма да бави процедурата за свикване на парламента. Радев коментира и предложението служебното правителство да продължи като редовен кабинет, като отбеляза, че това зависи от народното събрание и от свободната воля на самите министри.

Същевременно от Варна премиерът Стефан Янев определи идеята служебния кабинет да стане редовен като екзотична.  

„Мисля, че тази идея е екзотична - служебния кабинет е от експерти, които не са партийно свързани. Те са надпартийни, въпросът опира до свободната воля на всеки в правителството“, отбеляза Янев. 

Хипотезата да остане на поста служебен премиер Янев определи като далечна и невъзможна.