„Ако не се направи стабилно правителство, първите плащания по Плана за възстановяване и развитие ще бъдат застрашени“. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов в отговор на въпрос на гражданин в по време на събитието „Властта говори! Открито“. В рамките на час министърът отговори на редица питания на гражданите за парите от Европа, въвеждането на еврото и данъчното облагане.

„Това (за забавянето на авансовите плащания) наистина е проблем. Дълго време се спекулираше, че другите страни са получили прати, а ние сме. Напротив, едва сега през август месец първите страни, които са подали плановете през май. Дали тези пари ще дойдат октомври или ноември в макроикономически план за мен няма голямо значение. В момента икономиката е в етапа на възстановяване, сега средствата не са нужни през есента ще са нужни. Едно забавяне извън рамките на тази година може да бъде проблемно от гледна точка на бюджета. Тук е моят апел към парламентарните групи да мислят за плана, има отворени точки, които само те могат да решат “, каза Пеканов.

По думите му той и екипът му се стремят да адресират всички критики, получени към Плана за възстановяване от депутатите в парламента.

Пари срещу реформи

Парите по плана за възстановяване са обвързани с конкретни реформи, които трябва да бъдат изпълнени, ако това не се случи, средствата няма да бъдат получени, отбеляза вицепремиерът.

„Това е на базата на моркова, това ще гарантира, че ще се случат нещата. Ние сме заложили, дори сме надградили досегашните методи за следене на изпълнението на проектите – ще има информационен сайт, където ще се публикуват всички проекти и ще се види как се изпълняват. Ако това не се случва, ще Брюксел ще задържа парите“, каза Пеканов.

Върховенството на закона

„Една от критиките към предишните версии не Плана беше, че не са заложени достатъчно мерки и реформи за върховенството на закона. Имахме дискусии с министерството на правосъдието. Мисля, че имаме напредък, заложихме една стъпка към повишаване на отчетността на главния прокурор. Трудно е да се залагат стъпки от служебното правителство, защото ние не можем да обещаем законови промени от бъдещ или сегашен парламент, ако те не ни кажат на какво са готови“, каза вицепремиерът.

София и провинцията

Вицепремиерът отново повтори своята теза, че столицата трябва да получава по-малко от европейските средства, защото целта на тези пари не е да се засилва дивергенцията в страната. Има индикации, че от Брюксел също искат такъв подход. От Ес са намекнали, че не трябва всички пари по ОП "Транспорт" да отиват за метрото в София.

Парите за култура

80 милиона са парите за култура в Плана за възстановяване, "не планираме да се увеличат, тъй като бюджетите са ограничени. Има по-големи приоритети, зададени от ЕС- зелена икономика и дигитализация. На този фон не е лесно за отделен сектор да се аргументира как точно в този сектор това ще помогне повече, отколкото в друг. В нашия план има повече хоризонтални програми, а не ще подпомогнем този или онзи сектор", каза вицепремиерът.

„За“ и „против“ еврото

Въвеждането на еврото в България има и позитиви, и негативи, отбеляза вицепремиерът. Позитив е, че ако го приемем, ще се повиши доверието в българската икономика. Според него негативите са по-малко, тъй като ние вече сме вързани към европейските парични знаци чрез валутния борд.

Ако приемането съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат в по-голяма степен, но най-големият риск „ще бъде за най-уязвимите групи. За тези, които трябва да информираме добре – хора в отдалечени населени места, по-възрастни хора, за които това преминаване към еврото може да бъде някакъв вид шок, т.е. те може да не са подготвени за това. Ще им трябва информационна кампания, мониторинг на цените, така че когато се случи преизчисляването фирмите да не злоупотребяват по някакъв начин“. 

Вижте всички отговори на вицепремиерът Атанас Пеканов във видеото!