Какво оставят в наследство служебните министри за евентуалните си приемници на поста? И ще има ли приемственост между тях? 

Служебният премиер Стефан Янев предупреди партиите в Народното събрание, че трябва да има последователност и в действията и в говоренето им, иначе ще бъдат наказани от избирателите. 

Според министър-председателя гражданите имат право да получат отговори на конкретни въпроси: „Кой определя приоритетите, кой определя постовете в потенциалния нов кабинет?“. 

Правителството внася питане до Конституционния съд за това кой може да задейства процедура по предсрочно освобождаване на тримата големи в съдебната власт.

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов внася и иск до Върховния административен съд заради отказа на ВСС по казуса с освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Според Стоилов наследникът му трябва да поддържа иска. 

„За мен такива практически индикатори са много по-важни, отколкото общи и вече банализирани заявления как трябва да се реформира нашата правна система“, каза Стоилов. 

От коментара на номинирания за наследник на поста Момчил Иванов стана ясно, че той мисли за предсрочното отстраняване на Висшия съдебен съвет. 

„Това може да стане без конституционни промени. Има законодателна инициатива“, смята Иванов. 

На самият Иванов пък му се наложи да обяснява своя публикация във „Фейсбук“, срещу която представители на „Демократична България“ реагираха остро. Постът беше изтрит, а Иванов уточни, че не визирал тях. 

„Нямам нищо против хората от „Демократична България“, постът беше срещу определен човек от моя избирателен район“, каза Иванов. 

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че е готов в детайли да обясни на проектонаследника си Десислава Димитрова как през Държавната консолидационна компания са изтичали милиони. 

„Този тип стъпаловидни структури с шапки компании са били най-добрата предпоставка за изтичане на нашите пари“, заяви Петков. 

Тази сряда Министерски съвет предприе и първи стъпки за разформироване на компанията.

Спортният министър също настоява евентуалният следващ на поста Радостин Василев да продължи с финансовите проверки. 

„От 60 милиона бюджет на министерството 30 милиона е под въпрос къде са отишли“, обяви служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов. 

От министерството на финансите пък са притеснени, че ако актуализацията на бюджета не се направи следващият месец няма да има откъде да се платят допълнителните 50 лева за пенсионерите.