Стъпаловидните структури с различни държавни компании и дружества под техните шапки в крайна сметка водят до прикриване на злоупотреби и размиване на отговорността и ключовите звена трябва да са пряко подчинени на ведомствата, с които са най-ангажирани – а не Министерството на икономиката да е силно обременено с несвойствени функции. Това заяви пред журналисти икономическият министър Кирил Петков.

Той посочи, че са внесени няколко доклада, свързани с промени в структурата на ведомството. Така „Монтажи“ се вади от Държавната консолидационна компания и минава директно към икономическото министерство, „Еко антрацит“ и „Еко инженеринг“ ще са към МОСВ, а предприятието, към което са язовирите – към земеделското министерство.

„В момента министърът на икономиката няма досег даже до част от нещата, които се случват в „Монтажи“, която е в ДКК, която има свой собствен борд. Такива стъпаловидни структури са били най-добрата предпоставка за изчитане на нашите средства“, отбеляза Петков.

Той призна, че би извадил и ВМЗ-Сопот от ДКК и би закрил консолидационната компания, но няма как това да стане в рамките на служебното правителство, а освен това би създало проблем и на Българската банка за развитие, която е отпуснала голям заем.

„Докато не се смени цялата структура на Министерството на икономиката опасността е, че всичко зависи от самия министър – този тип „шапки“ прикриват неговата отговорност“, подчерта Петков, който иска ведомството да е концентрирано единствено върху икономическото развитие.

Той отговори на обвиненията на ИТН, че не е действал във Фонда на фонодвете по съшия начин, както и в ДКК. Кирил Петков обърна внимание, че тази структура… всъщност е към Министерството на финансите, което всъщност е предложило цялостната ѝ реконструкция.

Министърът подчерта, че е много важна отборността в рамките на правителството и това е сред причините да е съгласен да продължи работата си при продължаване на целия служебен кабинет, но не би искал да бъде част от кабинета на ИТН.