Усещането, че политическите процеси не протичат в обичайната си демократична логика, е осезаемо, коментира служебният премиер Стефан Янев преди заседанието на Министерския съвет.

„Гражданите имат право да знаят отговорите на няколко важни въпроса. На първо място кой определя приоритетите, кой определя постовете в потенциалния нов кабинет в процеса на неговото изграждане и формиране“, посочи Янев.

„Имат право да знаят и да разбират логиката за провеждането на политическите консултации и как те ще доведат до работещо парламентарно мнозинство“, смята служебният премиер.

Според него това е важно най-малко в два аспекта. По думите му на първо място това е връзката между политическите партии, политическото представителство и гражданите – техните избиратели. „Тази връзка трябва да е ясна, ефективна и да съществува“, посочи Стефан Янев.

От друга страна, последователността в действията, в политическото говорене, е именно онзи предсказуем и необходим елемент от тази връзка между граждани, избиратели и политическите партии, която, ако не съществува или ако не е устойчива, се наказва от избирателите“, отбеляза Стефан Янев.

Служебният премиер съобщи още, че след анализ на ДАНС се готвят промени в закона за функциониране на системата за национална сигурност, както и нов закон за управление на кризи.