Министрите в проектокабинета на "Има такъв народ" бяха избрани по експертиза, а ако той не мине, отговорността ще бъде на тези, които не са го подкрепили, заяви в студиото на "Тази сутрин" Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Мантрата съвсем до скоро беше, че трябва да се говори за политики и за действия, защото това е важно и наистина е така. В страната трябва да се правят неща, за да се измъкне от този гербаджийски модел, в който беше. Ако не се подкрепи правителство, което излиза с тези цели, при положение, че са синхронизирани и одобрени, това означа, че саботират този процес", смята Йорданов. 

За номинираните за министри той посочи, че голяма част от тези хора с в експертните групи на "Има такъв народ" (ИТН), от три години работят по управленската програма. По думите му те са наясно с проблемите и как трябва да бъдат разрешени и зад гърба им стои екип. 

"Против това сме да се слагат политици на позиции, на които трябва да има експерти. В управлението на ГЕРБ имаше това – там гледахме политически министри, които нищо не разбираха от това, което министерстваха", отбеляза Йорданов.

Той посочи, че лидерът на партията Слави Трифонов не се бърка в работата на отделите, не се бърка в работата на комисията по финанси или здравеопазване, и не казва кой експерт става повече от другия – това става в процеса на работа. "При нас има вътрешно прочистване от три години насам. Слави Трифонов е лидер на тази партия и понякога има политически решения, които се обсъждат от кръга, който отговаря за това", обясни Йорданов за избора на министрите. Той напомни, че България не е министър-председателска република, а по-голямата тежест е в парламента. 

Тошко Йорданов коментира и номинацията на Петър Илиев за министър на вътрешните работи. "За министър на вътрешните работи, включително в разговори с хора от системата, разбрахме и преценихме, че е по-добре да е човек, който е извън системата и с юридическо образование. Иначе в самото МВР има достатъчно професионалисти по отделните сектори, но трябва външен юридически поглед към това министерство, което е от най-важните", уточни той. Петър Илиев беше обсъждан и като кандидат за премиер на един много ранен етап, добави Йорданов.

Кои хора ще са вицепремиери ще стане ясно, когато внесем проектокабинета при президента Радев, посочи още Тошко Йорданов.

Според него искането за подписване на споразумение срещу подкрепа на кабинета, при положение, че експертните групи на всички политически сили са на едно и също мнение, звучи като "нямам какво да кажа".

"При гласуването в зала ще стане ясно дали са изгорени всички мостове между ИТН и "Демократична България", аз не мога да се ориентирам в посланията, които изпращат", коментира още Тошко Йорданов. 

"Ние имаме съвпадение по отношение на дълбока съдебна реформа, нещо което е изключително важно за държавата. Абсолютно съвпадение за закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата, за изваждането на Бюрото за свидетели от Гешев и връщането му в съдебната власт. Абсолютно съвпадение за финансова и социална политика. И след всичките тези съвпадения, някои реплики са ми непонятни", отбеляза Йорданов.

"Има политически линии, които не се минават. От една безобидна среща с ДПС, на която имахме различни мнения, които заявихме, всички взеха да виждат ДПС при нас. Включително на Христо Иванов взе да му се привижда ДПС навсякъде, което е интересно от психологическа гледна точка. Нямаме желание да правим коалиция, нямаме желание да правим консултации и да обменяме експертни групи, разминаваме се по много неща, а и те в крайна сметка са част от модела, който управляваше последните 11 години. Управляваха ГЕРБ със съучастието на ДПС и в страната и по места. Не виждаме никакъв смисъл с толкова различен политически субект да водим каквито и да било практически разговори", категоричен беше Йорданов.