Финална права в усилията за формиране на кабинет с мандата на "Има такъв народ". От партията на Слави Трифонов представиха структурата и състава на проектоправителството. 17 министри ще има премиерът Пламен Николов, поне според информацията към момента и ако проектокабинетът се превърне в кабинет.

За външните работи, както и в първия проектокабинет на Слави Трифонов ще отговаря Ради Найденов - дългогодишен дипломат и външен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Бил е и началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски.Проблемите около предстоящата поредна COVID вълна ще трябва да посреща доктор Силви Кирилов. Той е част от здравния екип на партия „Има такъв народ“:

„Бившият директор на университетска болница „Александровска“, бивш директор на болница „Доверие“, на болница Панагюрище, на Агенцията по трансплантация. Когато те боли зъб, търсиш професионалист, а не лъжец, който много приказва“, го представя Слави Трифонов.

Пред bTV преди месец номинираният за финансов министър Пламен Данаилов защити тезата, че партийната субсидия може да е 1 лев и това би било достатъчно за нормална изборна кампания. Намаляването на субсидията е част от обещанията на партията.

„Може да се издържа партията и няма да изпадне в зависимост от определени корпоративни кръгове или структури“, заяви тогава Пламен Данаилов.

За министър на енергетиката е посочен сегашният заместник-министър в служебния кабинет Александър Николов. Той вече е наясно със състоянието на сектора.


„Финансовата ситуация е тежка, структурните проблеми въобще не са решавани, отлагани са и поради това, че са отлагани, се превръщат в казус, който изправя системата на ръба“, коментира Александър Николов.

За министър на образованието е номинирана доктор Велислава Петрова. В първия проектокабинет тя беше посочена като здравен министър.


Без изненада и в сферата на спорта. Там отново за поста се предлага адвокатът Радостин Василев.

"Приемете, че къщата е изключително наводнена и се налага поне покривът да бъде поправен ", каза Радостин Василев през април.

И този проектокабинет няма министър, който да отговаря за еврофондовете. А от ИТН вече заговориха за ново пренаписване на Плана за възстановяване, от който чакаме над 12 милиарда лева. Досега именно министрите, отговарящи за еврофондовете, отговаряха и за Плана.

Ето и останалите министри в проектокабинета:

МВР - Петър Илиев
За министър на Вътрешните работи се предлага Петър Илиев. Името му се спрягаше и като кандидат за премиер, но впоследствие отпадна. Илиев е адвокат. Преподавател по "Конституционно право" в Софийския университет.  Докато беше сочен за премиер към него бяха отправени критики, че е плагиатствал.

Министър на отбраната - Теодора Генчовска
За министър на отбраната отново е предложена Теодора Генчовска. Тя беше кандидатурата за този пост и в първия проектокабинет на „Има такъв народ“.

Министър на транспорта - Гроздан Караджов
В състава на кабинета за транспортен министър е номиниран Гроздан Караджов. Той е активен участник в студентските протести през 90-те години. От 2001 до 2004 година е изпълнителен директор на фондация "Демокрация".

Правосъдието е поверено на Момчил Иванов.

Регионален министър - Георги Георгиев.

За министър на земеделието е предложен Пламен Абровски.

За министър на околната среда и водите - Силвия Бакърджиева

Министър на труда и социалната политика - Теодора Пенева.

Културен министър - оперният артист Георги Султанов. 

За министър на икономиката - Десислава Димитрова. 

На туризма - Ивайло Кожухаров.

И в този проектокабинет, както и в първия, представен от Слави Трифонов, има министър без портфейл по ромските въпроси. Това отново е Антония Валентинова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!