България трябва да оценява реалистично възможностите си за участие в международни процеси като преговорите за Сирия. Такава позиция изрази външният министър Кристиан Вигенин в предаването „120 минути” по bTV, вземайки повод от визитата на българска делегация в Дамаск начело с депутата от БСП Страхил Ангелов преди седмица.

Вигенин припомни и критичното си мнение към външнополитическата стратегия на предшественика му Николай Младенов в кабинета „Борисов”, който организира среща на сирийската опозиция в Правец. „При Младенов България предприе крайни действия, неадекватни на нашите възможности”, оцени министърът.

Първият дипломат на България изтъкна и друг проблем с посещението в Сирия – то се е случило само дни преди началото на мирната конференция „Женева-2” в Швейцария и е хвърлило допълнителна сянка върху страната.

По думите на Вигенин, именно принадлежността на Ангелов към парламентарната група на една от управляващите партии може да създаде впечатление за смяна на официалната позиция за Сирия, както на партията, така и на държавата.

„Не може визита със срещи на най-високо равнище да се определя като частна”, подчерта за пореден път външният министър въпреки упоритите твърдения на Страхил Ангелов за обратното. „Не бих могъл да се явявам цензор или да ограничавам действията на избрани от гражданите представители, но трябва да има някакви рамки”, препоръча той.

„Неудачното решение” на АБВ

Като дългогодишен активист на БСП Кристиан Вигенин оцени действията на президента Георги Първанов и създаването на алтернативна листа на формацията му АБВ като „неудачно решение, което разделя гласовете на левицата във важен момент и праща разнопосочни сигнали”.

„Хубаво е, че партията показа, че не приема тези действия и единно заяви, че като социалисти ще направим всичко възможно да спечелим изборите”, допълни Вигенин.

Израстването в партията

Кристиан Вигенин сподели историята си на член на БСП от края на1994 г., когато влязъл в ръководството на младежката организация и бил ангажиран в работата на най-ниско равнище. „Аз станах член на БСП в края на 1996 г., когато много хора напускаха – тогава пак имаше разделение. Смятам, че това са минали неща”, обясни външният министър.

„Беше ми даден шанс да се ангажирам по-сериозно в партията. Имам усещането, че съм се доказал, а не че съм бил посочен”, изтъкна той. „В годините и като един от активистите на младежкото БСП, после и като млад социалист, съм виждал, че хора, които показват с действията си, че са там заради идеи, а не заради постове, успяват”, обясни Вигенин. „Дори някои да се чувстват недооценени, ако те вярват в това, което правят, няма начин да не успеят”, увери министърът.

„Във всички останали партии, които са партии за един мандат, такива механизми за издигане няма, но така се случват нещата в европейските партии”, подчерта накрая Кристиан Вигенин.