"Кой е виновен и при какви обстоятелства трябва да изяснят компетентните органи. Искам да призова още веднъж, че Законът за движение за пътищата трябва да се спазва. И особено трябва да се спазва от политиците, които трябва да дават пример за спазването на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата".

Това каза в Бургас президентът Румен Радев във връзка с катастрофата с колата на НСО, в която пътува лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

„Аз никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо. Те са професионалисти и те преценяват. Специално за движението по пътищата не се меся в тяхната работа и трябва да се доверяваме на тези хора. Те са подготвени специалисти“, коментира още Радев.

По думите му инциденти е имало през всички години, откакто съществува НСО и то по-тежки, така че не намира основание заради тази катастрофа да има промени в ръководството на службата.

„Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава може да говорим“, отново заяви Румен Радев.

Извънредното заседание на парламента във вторник

„На фона на всички нелепи промени в Конституцията, които бяха извършени, имаше много гласове, които казаха, че има поне едно положително нещо и това е, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Видяхме, че парламентът нито работи, нито осъществява контрол“, заяви държавният глава.

„Това, което за съжаление най-вероятно ще се получи, е парламентът да бъде употребен за предизборна трибуна“, на мнение е Радев.

Темата за Република Северна Македония

„Пътят на Северна Македония към Брюксел минава през София. Надявам се политиците там да са разбрали, че предизборната кампания приключи. И ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това означава да тласнат своята страна към изолация и да я отдалечат от ЕС, което е в ущърб за самите граждани на страната и за държавата“, заяви Румен Радев.

Той очаква те да разберат, че и България, и Гърция им казват, че международните договори трябва да се спазват.

„Това им го каза и ЕС. Много ясно се посочи, че преговорната рамка трябва да се изпълнява. Това означава изпълнение и на двустранните протоколи, където именно се регламентира отказа от езика на омразата, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите, уважението към културно-историческото наследство на България в тази страна“, посочи президентът.

Той очаква всеки един политик, който оттук нататък ще представлява България в Европейския съвет, да продължи да отстоява нашия национален интерес и правата на македонските българи.

„Северна Македония не трябва да забравя, че тя е страна кандидат и не може да поставя условия на държави членки. Не може да ревизира международни договори, защото това „брандира“ страната като държава, която не зачита международното право“, категоричен бе Румен Радев.