Кариерните форуми често са събития, които събират на едно място редица млади хора, за да подпомогнат тяхната реализация. Най-големият такъв за българите в чужбина е Bulgaria Wants You, който всяка година дава шанс на наши сънародници да се докоснат до големите работодатели в България и вдъхновяващи истории за успех на различни личности.

Една от тези истории е на Иоан Димитров, който преди 5 години посещава кариерен форум в Германия. Там именно Иоан се запознава с дейността на Kaufland и разбира, че в България също има много възможности за реализация на млади хора. И така, 5 години по-късно се качва на сцената на Bulgaria Wants You в Берлин, в качеството си на управител на последния новооткрит модерен  хипермаркет на лидера в българския ритейл сектор.

Иоан Димитров завършва висшето си образование в Берлин, но както се случва с много наши сънародници, с времето започва да чувства носталгия по родното и желание да се върне там, където принадлежи. „Винаги съм знаел, че в България мога да открия много  възможности за развитие, дори и по-добри от тези, които има в Германия. Едновременно с това, исках да предам знанията и уменията, придобити по време на следването ми, нататък по веригата и да покажа, че и в България човек може да гради бъдещето си“, казва той и продължава разказа за вдъхновяващия си професионален път и ролята на кариерния форум Bulgaria Wants You.

„През 2019 година, в края на образованието си в Германия, вече бях взел осъзнатото решение да се върна в България и да започна да градя кариера в сферата на търговията. За себе си знаех, че търся голяма международна компания, в която да открия ценностите си, за да знам, че съм на правилното място.“

Своето идеално място намира в най-голямата търговска верига в България - Kaufland, започвайки от програма за таланти „Управители на бъдещето“. Тя е насочена именно към млади хора без опит, какъвто тогава е той.  Пет години по-късно Иоан Димитров вече е управител на най-новия модерен  хипермаркет на компанията в столичния квартал „Манастирски ливади“ и не съжалява нито за миг за решението си да се върне у нас, защото става част от изключително професионална среда. Преди това той е управител на още няколко филиала на ритейлъра, а под негово ръководство компанията печели отличие „Награда на публиката“ на националния ежегоден конкурс „Сграда на годината“.

Успехът му дава възможност да бъде лектор там, откъдето започва своя професионален път.

„Чувството да се върнеш там, откъдето си тръгнал, е прекрасно. Доскоро бях част от зрителите, а само няколко години по-късно се изправих пред публиката - от другата страна на сцената. За първи път имах възможност да говоря пред толкова много хора и беше много вълнуващо и зареждащо преживяване. Беше наистина емоционално - да видя познати лица, с които доскоро сме били състуденти и сме живели заедно“, споделя още Иоан, който признава, че винаги ще носи в себе си голяма част от Берлин.

Работата му в най-голямата търговска верига в България му дава възможност да бъде част от огромна компания, с повече от 7500 служители, но същевременно да среща свежи хора в редиците ѝ всеки ден. През 2024 г. Kaufland получи отличие за Top Employer за шеста поредна година, което е доказателство за високите стандарти на веригата в управлението на служителите й, грижата за хората, условията на труд и развитието на екипа на международно ниво.

За българите, които среща на форума Bulgaria Wants You, Иоан споделя, че вижда искрата в очите им. „Определено те вярваха в каузата на събитието и споделяха емоцията. За мен беше голяма чест да  предам частица от мен и духа на Kaufland на присъстващите.“

Kaufland България е сред основните партньори на Bulgaria Wants You от създаването на проекта през 2020 г. Партньорството с платформата затвърждава позицията на компанията като един от най-сигурните работодатели в страната, който предлага на своите служители сигурна работа с благоприятни условия, грижа и разнообразни възможности за израстване. 

Повечето от присъстващите в Берлин споделят, че имат намерение да се завърнат в България, но се притесняват от това дали ще могат да намерят реализация и с какво око ще се гледа на тях. Иоан обаче е категоричен „За повечето от българите там беше ясно, че рано или късно отново искат да се завърнат в страната ни и е въпрос на време да го направят.“

По думите му за младите хора в чужбина е изключително важно да се чувстват значими  и усилията им да бъдат оценени. Необходимо е обаче да знаят, че има възможности за развитие в България, за да могат да вземат това нелеко решение да се завърнат в родината си.

„Хората, с които разговарях, искат да допринесат, с каквото могат за страната ни и се интересуват от това тя да върви в правилната посока и да задържа и връща българите на територията си.“, завършва с оптимизъм Иоан.