ГЕРБ няма да подкрепи промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия, каквато предлага ДПС. В най-кратки срокове от движението ще внесат промените, с които стриктно да се уредят задълженията на фирмите, изкупуващи тютюн, и ще настояват за възстановяване на минималните изкупни цени на тютюна.

Проблемите на тютюнопроизводителите започнаха с идването на ГЕРБ на власт. Тази реплика на депутатът от ДПС Ахмед Башев породи спор в парламента.

Той посочи, че хората знаят и помнят, че в годините когато ДПС била част от управлението на държавата до 2009 г., нямали проблеми с изкупуването на произведения тютюн и получавали солидни по размер премии.

„Не знам защо колегите от БСП са абдикирали от Благоевградския регион. През миналата година изкупуването на тютюна приключи декември месец на средна цена 8 лв., имаше цени и от 12 лв. В момента хората не получават необходимите пари, защото няма изкупуване и цената е под 6 лв., а целта е да се стигне и до 2 лв.”, коментира Цветан Цветанов от ГЕРБ. По думите му в Благоевградско цари „пълен феодализъм”.

Според Ахмед Башев обаче сме станали свидетели на поредния „политически гьонсуратлък и хленчене пред посланиците на ЕС”, защото „никой не вярва на фалшивия плач на Цветан Цветанов по отношение на проблемите на тютюнопроизводителите”.

"Голямото ви престъпление г-н Цветанов и на вашите народни представители от Благоевград беше, че отменихте законовите гаранции за тютюнопроизводителите и ги оставихте на произвола на съдбата. Ако днес имат проблем с изкупуването, това е резултат от престъпната ви политика, която ние ще поправим", каза депутатът от ДПС, който няколко мандата бе кмет на община Гърмен.

„Искате да нагнетите напрежение и нарочно не се стартира изкупуване на тютюна, за да се върне онази порочна практика с куфарчетата, които разнасяхте във Фонд „Тютюн”. Това каза пък депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева и „прати топката” обратно в полето на Тройната коалиция.

„От ГЕРБ винаги сме заставали зад интересите и сме държали позиции за финансовата стабилност на тютюнопроизводителите. През 2009 г. никой от Тройната коалиция не беше помислил за тютюнопроизводителите”, заяви тя.