Сирия и отпадането на американските визи за българите са двете основни теми, по които работят президентът Росен Плевнелиев и външният министър Кристиан Вигенин в Ню Йорк.

Двамата са начело на българската делегация, която участва на 68-та среща на общото събрание на ООН, което започва тази седмица.

В последните часове стана ясно, че външните министри на Съединените щати и Русия ще се срещнат тази седмица в ООН, за да насрочат Мирна конференция за Сирия. След като Русия и Съединените щати се споразумяха за сделка за химическите оръжия на Сирия, сега те ще уточнят детайлите и ролята на ООН в решаването на проблема.

„Би трябвало в рамките на тази седмица да се проведе среща между Лавров и Кери, на която да се обсъди конкретна дата за Мирна конференция за Сирия. Ако това стане, ще бъда щастлив, защото тази война трябва да спре. Колкото по-дълго продължава, толкова по-силни ще са ефектите върху България”, коментира Кристиан Вигенин в Ню Йорк.

В неделя следобед държавният глава Росен Плевнелиев се срещна с генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който по думите на президента имал високо мнение за българската делегация в организацията. България ще търси съдействие за решаване на бежанската криза от последните седмици.

„ООН следят много внимателно, знаят за ситуацията в България, за това, че бежанците като брой се увеличават, затова че България има екшън план и разбира се ние сме изправени пред проблем, който трябва да адресираме. Между другото ще има среща между мен и председателя на Комисията по бежанците към ООН, която ще се проведе вдругиден и това ще бъде сериозна тема как да координираме усилията си”, обясни Росен Плевнелиев.

Вечерта българският президент се срещна с българската общност в Ню Йорк. Въпрос номер едно към президента и външният министър беше кога ще отпаднат американските визи за българите. Според Кристиан Вигенин има сериозна подкрепа това да се случи - както от партньори на България във Вашингтон, така и от Европейския съюз.