На 20 май отбелязваме Световния ден на пчелите. Тези насекоми са жизненоважни за една здрава и функционираща планета, осигурявайки продоволствена сигурност и запазвайки биоразнообразието.

До голяма степен обаче поради човешката дейност популациите на пчелите намаляват в световен мащаб. Според Националния център за биологични науки в Индия почти 35% от безгръбначните опрашители, включително много видове пчели, са изправени пред изчезване.

Една инициатива у нас е прегърнала каузата да запази популацията на пчелите, като търси осиновители, които да се грижат за кошерите им.

5 години - над 4000 осиновени кошери

Платформата "Истински мед" и програмата "Осинови кошер" продължават да се развиват вече почти 5 години в България. През това време техният мед е достигнал до над 10 000 семейства, а общият брой на осиновените кошери през годините наброява над 4000. Корпоративните партньори и компании, които се ангажират с каузата им, са над 200.

„Работливите, безкористни, малките пчелички смирено предоставят безценна услуга на нашето общество и имат ключова роля в поддържането на цялата екосистема“, посочват от платформа.

Тя свързва българските пчелари и крайните клиенти, търсещи качествен мед. Целта е да създаде устойчив пчеларски сектор в България, като осигури честно заплащане за труда и усилията на пчеларите и същевременно предложи продукти с гарантиран произход.

Мисията на „Осинови кошер“ е да спре негативната тенденция на измиране на пчелите. Чрез умни технологии и иновативни решения екипът им защитава най-ценните същества на планетата.

Зад платформата стои компанията Pollenity, която стартира на международния пазар през 2015 г. под името BeeSmartTechnologies.

Beebot - получаване на данни от разстояние

Компанията тогава разработва и пуска на пазара първия си продукт Beebot - вътрекошрено устройство, което следи микроклимата в кошера и предава данните към онлайн профил на пчеларя. Чрез тази технология пчеларите могат да получават данни от своите кошери от разстояние.

"В България работим с над 30 пчелари в цялата страна, от които купуваме меда на честна цена (между 22-80% по-висока от средната за страната), за да им помогнем да продължат да се грижат за своите пчелни семейства, като получават финансовата сигурност, от която имат нужда", посочват от платформата.
 

Носител на множество награди

„Истински мед“ е носител на множество награди, сред които Специална награда за Модел, основан на биоразнообразието и Иновации “Иновация природосъобразно решение” на ESG awards. Платформата и мисията ѝ също така са отличени за „Зелена инвестиция“ от конкурса „Агробизнесмен на България“, както и за „Хранителни стоки“ от e-Commerce Academy Awards 2022.

„Пчелите са най-ефективните и полезни за човечеството и света насекоми. Те не само улесняват живота ни, но и го правят по-красив, плодороден и сладък. От пчелите можем да научим много за трудолюбието, грижата за ближния, поемането на отговорности и организация на работата. От тях зависи опрашването на близо 80% от растенията на Земята, в това число и на три четвърти от земеделските култури“, коментират още създателите на платформата.

„Без опрашването ние хората ще трябва да се научим да живеем без една трета от любимите си храни. Чрез опрашването пчелите помагат на много растения да произвеждат повече и по-качествени плодове и семена“, допълват те.

Димитър Томов

Дори и мед с кориандър

„Всичко започна като хоби през далечната 1998 година. Първоначално само помагах на баща ми на първия ни пчелин, който се намира в близост до град Ямбол. С годините започнахме да увеличаваме броя на пчелните семейства, което създаде нужда от допълнителна работна ръка. Открихме я в лицето на майка ми. Днес имам пет пчелина, в които отглеждаме над 300 броя пчелни семейства“, споделят пчеларят Димитър Томов.

Димитър Томов

„Добиваме медове от липа, акация, дъбова мана, липова мана, драка, букет с лавандула, букет с основно наличие на специфичния накиселяващ къпинов вкус. Не на последно място – добивам още един много специфичен за югоизтока мед, а именно – букет с основно наличие на кориандър“, казва още той.

Богомил Сираков

“Познат пчелар ми обясни колко приятна е работата с пчелите и така през 2016 г. се регистрирах като земеделски производител с 13 кошера. Участвах в първата Национална пчеларска програма с помощта, на която си закупих още 20 отводки. На следващата година пчелните ми семейства от 33 станаха 45, а през 2018 г. – 80 броя. Миналата година зазимих 125 пчелни семейства, а за тази година една от целите ми е да достигна 160 кошера“, споделя Богомил Сираков.

Райме Мехмедова

„Цялото ми детство е минало покрай жуженето на пчелите. Няма друг по-успокояващ звук за мен от този на пчелите. Покрай тях, далеч от всичко, е най-голямото спокойствие и най-приятната почивка. Започнах с 10-ина кошера подарени от тати. С времето и с негова помощ успях да ги увелича на 35 кошера“, казва Райме Мехмедова.

Райме Мехмедова

Kръговратът на кутията

Кутията на "Истински мед", в която медът достига до желаещите да го похапнат, е направена от рециклирани материали и е 100% рециклируема. Нещо повече – чрез нея се разнообразява и менюто на пчелите около нас. В капака на кутията има семенца от медоносни растения. След като се намокри добре, може да се смачка на топка и да се засади на открито. Картонът осигурява плодородна среда за покълването на семенцата, от които ще поникнат красиви цветя – източник на вкусен нектар за пчеличките.