87-годишният папа Франциск ще посети Белгия и Люксембург в края на септември. Това ще се случи по-малко от две седмици след като ще се е върнал от 12-дневно пътуване в Азия, съобщиха от Ватикана.

Преди това Епископската конференция на Белгия съобщи, че папата е поканен да присъства на тържествата по случай 600-годишнината на католическия университет в Лувен.

Университетът е основан през 1425 г., но организира събития през цялата академична година 2024-2025 г.

"Негово Светейшество папа Франциск ще направи апостолическо пътуване в Люксембург на 26 септември и в Белгия от 26 до 29 септември, като ще посети Брюксел, Лувен и Лувен-ла-Ньов", се казва в изявлението.

Последната папска визита в Белгия е през 1995 г., когато Йоан Павел II присъства на беатификацията в Брюксел на фламандския свещеник от XIX в. Йозеф де Вьостер, известен като отец Дамян.

Посещението ще се осъществи по-малко от две седмици след амбициозното пътуване на папа Франциск, което ще обхване Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур между 2 и 13 септември.

Отиването до Азия ще най-дългото пътуване на аржентинския понтифик, откакто той стана глава на световната католическа църква през 2013 г. Общата дължина на пътуването е около 30 000 км.

То ще бъде и първото в чужбина, откакто Франциск посети френския град Марсилия през септември 2023 г. и може да постави на изпитание все по-крехкото му здраве.

Понтификът, който използва инвалидна количка, страда от все повече здравословни проблеми през последните години - от болки в коленете до операции на херния и на дебелото черво.

През уикенда той посети италианския град Верона, след като през април беше във Венеция.