Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) проверка за лифта на Витоша, съобщиха от правителствената пресслужба. Ще се установяват фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането на последното лифтово съоръжение в Национален парк „Витоша“.

В писмото си до ДАНС Главчев акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса. Според премиера със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по отношение на екологичната и транспортната сигурност на региона, както и във връзка с качеството на живота и здравето на гражданите. 

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк „Витоша“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика две извънредни заседания на съвета за казуса със Симеоновския лифт, както и организацията на движението в центъра на София.

По-рано днес в „Тази сутрин“ по bTV Цветомир Петров заяви, че „заслугата за затварянето на Симеоновския лифт до голяма степен е на безхаберието и бездействието на предишното управление. Тук основен виновник е Йорданка Фандъкова. Нека тя да каже защо и как се стигна до тук.“

От ПП-ДБ-„Спаси София“ настояха Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов да дойдат на извънредното заседание в четвъртък.

В петък общинският съветник Борис Бонев съобщи, че собственикът на Симеоновския лифт е уведомил Столична община, че съоръженото няма да бъде пуснато.

 

„Симеоновският лифт официално повече няма да функционира. Така, към тъжната съдба на Княжевския и Драгалевския лифтове, се присъедини и най-новият такъв, построен през 1983 г.“, коментира в социалните мрежи Бонев.

От общината обявиха, че проверка през януари е показала неработещ двигател на Симеоновския лифт. Собственикът и до днес не е представил документи за техническа изправност.

От дружеството собственик на лифтовете призовават държавата да осигури условия за модернизиране на съоръженията. От фирмата твърдят в писмо до медиите, че са инвестирали 6 млн. лева за поддръжката на лифта. А докато съоръженията са стопанисвани от общината, не са закупувани резервни части, като така са нанесени необратими щети.