Номинацията на Делян Пеевски за кандидат-депутат от Граждански комитет „Столипиново" е „първият етап от реалната проява на гражданско общество в обособените етнически квартали”. Това заяви председателят на организацията Асен Колев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

В петък той разказа, че жителите на „Столипиново” „настояват в парламента да влязат хора, които наистина знаят какво става в квартала, познават обстановката, хората и ще променят политиката". Бившият депутат от ДПС от 41-то и 42-то Народно събрание вече получи номинации от всичките девет общински организации на ДПС в област Пазарджик, които го подкрепят традиционно.

Пеевски е известен като „познавач на обстановката” в места като старозагорското село Крън, където преди последните парламентарни избори обеща, че „ГЕРБ няма да страхува повече”. Когато се състезаваше за мандат в Европарламента пък, настоящият кандидат за народен представител плати кувертите на всички абитуриенти в Сърница, които празнуваха баловете си в деня на изборите.

Местните в „Столипиново” обаче не могат да разкажат кога Пеевски е посещавал квартала им, а за много от тях дори името му е непознато, стана ясно след разговори на екип на bTV с хора от квартала.

„Аз не го познавам даже, кой е тоя? Не го познавам. Как ще стане депутат като не го познаваме, от вас чувам това име. Кой ни го е предложил, ние защо не го познаваме тогава. Глупости са това, не ни интересуват такива работи - за мен е лъжа, щото не съм чул”, бяха само част от коментарите на местните. „Аз за него не знам много работи, само съм слушал някакви работи за него - че е добър човек, заслужава да стане президент на България”, сподели младеж от „Столипиново”.

Ромите от пловдивския квартал дори не са чували за скандала около Пеевси и избирането му за шеф на ДАНС. „Не знам бе душа, не знам, не разбирам, какво е това ДАНС?” попита жена.

Който и да стане депутат, трябва да реши проблемите на „Столипоново”,а те нямат край. „Боклукът да се хвърли оттука, новородено бебенце имаме, това е срамота, много мирише. Да помагат на бедните, които нямат, работа да дават, младите не работят, искат нашата пенсия”, изброиха жените.

„Изобщо не е идвал, и аз не го познавам, веднъж съм се видял с него по време на снимките. Ние харесваме и българи, турци, арменци, искаме да живеем в мир и любов и да няма интриги между хората. Моят апел е такъв – да се хванат всички политици да решават проблемите на хората”, каза Яшар Асан, който е номиниран заедно с Пеевски за кандидат-депутат от гражданската квота.

Асен Колев обаче обясни, че освен предложението към ДПС за номинация на Делян Пеевски от гражданската квота, сдружение „Столипиново” готви и предложение за БСП. „Работим с всички, стига тези личности да имат необходимото отношение към обособените етнически квартали. В другите части на страната се друго прави предложение. Гражданското общество има своята роля и отношение”, коментира Асен Колев.

В отговор на въпрос колко гласа гарантира сдружението му, той отговори, че то изпълнява „гражданска, а не политическа воля” и не гарантира гласове.

Гледки от квартала, номинирал Пеевски за законотворец
Снимка: Мария Цънцарова

Заради „гражданска акция” за кандидат на ДПС от гражданската квота е предложен и Яшар Асан, който е бил поставен под номер 10 в евродепутатската листа на партията. Асан вече е трети мандат общински съветник от ДПС в Пловдив. „Преди няколко дни имаше една акция с един вековен чинар с плакат срещу Делян Пеевски – не правеше добро впечатление. Аз отидох и го свалих. И на Бойко Борисов да беше, щях да го махна. Заради дървото, заради Делян Пеевски и заради реда и дисциплината в българския политически живот”, категоричен беше Яшар Асан.

Той обясни как е бил номиниран от гражданското сдружение заедно с Делян Пеевски. „Аз съм 20 г. в ДПС, аз съм личност, който бях и в евролистите. В нашите събрания има и българи и турци и всякакъв вид човек - това е нашето европейско мислене като политика, може да има симпатии и към Делян Пеевски”, коментира Асан. „С Делян почнаха да се подиграват”, възмути се отново той.

 

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация