Делян Пеевски престоя много на политическата сцена. Хората се дразнят и като ходи на работа, и като не ходи. Той вече не е изгоден за ДПС, но за партията беше важно да го вкара в парламента, за да покаже, че цялата тази критика не е нещо, което тя приема. Тази теза изрази пред bTV социологът Андрей Райчев.

Според него престоят на Пеевски в парламента ще бъде кратък, защото не е изгоден нито за ДПС, нито за самия Пеевски. „Г-н Пеевски не е толкова важен за ДПС вече. Носи повече минуси, отколкото плюсове”, добави Райчев.

Той посочи, че ДПС отчетливо продължава политиката, която лидерът на Движението Лютви Местан формулира през пролетта - да се оттегли от властта. „Искат почивка за 1-2 години”, каза Райчев.

„Разбира се, че ДПС ще влияе на управлението, те са трета политическа група, практически равна на втората, но няма да участват в него. От ДПС нямат нужда от тайна договорка за властта. Защо им трябва да участват във власт, която никой не иска да вземе? От 25 години ДПС са управлявали 12 – искат почивка”, дебело подчерта Райчев.

Борисов постигна главната си цел

ГЕРБ спечели преговорите. ГЕРБ излезе от изолацията. Докато бяха на власт, бяха в изолация. Те бяха уникалните и единствените, а всички останали бяха мошеници и бандити. Когато това свърши, те останаха в уникална поза, но вече нямаха тази сила. Седяха в много тежка изолация, която доведе до съюз между „Атака” и ДПС. За последния месец Борисов излезе от изолацията. Постигна го като промени позата си. Той изобщо не е онзи уникален и единствен, а сяда и изслушва, посочи Райчев.

По думите му Борисов е постигнал главната си цел - да е в диалог с всички. Това е огромна промяна в неговата позиция.  Освен това не акцентира на Цветан Цветанов, а на тези три мили дами - Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и менда Стоянова. Той си изигра картите изключително интелигентно, подчерта социологът.

Не 8, а 9 партии има в парламента

Партиите в парламента вече не са осем, а девет. По думите на Андрей Райчев това, че Меглена Кунева и  Радан Кънев се държат на едно място, е една временна илюзия. Те са две партии. Цялата изкуственост в РБ, тази съшитост, лъсна и се къса по шева, посочи Райчев.