Въпреки че през целия ден партиите запазиха мълчание за старта на втория кръг консултации, минути преди 19:00 часа лидерите на партиите от Реформаторския блок влязоха в централата на партия ГЕРБ за повторни разговори.

Около час по-късно срещата приключи, като те обявиха, че са сближили позициите си.

Лидерите на дясното обединение вече представиха и поискания от ГЕРБ документ, който удостоверява единството им.

„Постигнахме напредък. Естествено, че разговорите ще продължат, но ГЕРБ имат своите консултации с другите политически сили, към които са поели ангажимент. Ние ще изчакаме тези консултации, след което ще започнем сериозни преговори по секторни политики”, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев и подчерта, че Бойко Борисов е отправил поканата и е присъствал.

„Не сме обсъждали вариант правителство на малцинството. От гледна точка на Реформаторския блок правителство с участието на БСП също е извън обсъждане”, категоричен бе Кънев.

Меглена Кунева, на свой ред, заяви, че ГЕРБ ще подкрепи "България на гражданите" за членство в ЕНП.

„Поканихме представителите на Реформаторския блок считайки, че имаме най-малко различия с тях. Проведохме разговор, който уточни позициите ни по въпроси, по които досега нямахме пълна яснота”, заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Тя уточни, че на срещата са присъствали лидерите на Реформаторския блок, тъй като така са преценили. „Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, но на този етап изяснихме позициите си”, посочи тя и допълни, че ще има срещи в блиц формат и с други политически сили, но експертните разговори продължават.

Въпреки че темите на консултациите са ясни, засега решенията, които се предлагат са различни. Лидерът на спечелилата изборите партия днес запази мълчание за хода на разговорите и компромисите и въпреки спекулациите за срещи в Банкя, посетители там нямаше.

Вероятно до края на седмицата ГЕРБ ще се срещне по отделно с всяка от четирите партии, които покани за повторен диалог - БСП, РБ, ПФ и АБВ.

По-рано днес от "Позитано" 20 обявиха, че ще се включат в разговорите.

Червените отговориха отрицателно на въпрос възможно ли е сътрудничество с АБВ. Те все още не са получили покани за втория кръг разговори от ГЕРБ и затова съставът на перговарящите екипи също може да претърпи промени.

Очаквайте подробности!

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация
  • Условна присъда за купувач на гласове

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!