Публичните опити за сформиране на правителство и търсенето на политическа плътност в следващото управление трябва да бъдат приветствани. Тази теза застъпи в студиото на bTV Румен Петков от АБВ, обяснявайки, че няма задкулисни договорки.

Той обаче посочи, че не може да се стигне до широка коалиция, което е проблем  за политическата стабилност в средносрочен план.

Силното решение беше първите две политически сили да преодолеят политическите наслагвания в годините и да се коалират. Сега отговорността е на ГЕРБ да състави правителство с политически плътност, заяви Петков и разкритикува поведението на БСП.  Определи позицията на социалистите, че „избирателят им е отредил ролята на опозиция”, като „лесна, грозновата и цинична”.

За нас подкрепата за едно правителство минава под силна политическа програма и широка подкрепа. АБВ може да гласува за управление, чийто ангажименти са свързани със социалната политика, пенсионната реформа, коледните надбавки, гаранциите за развити е енергийния сектор, посочи Петков.

Той определи като много груба грешка идеята да се съставя правителство със срокове. Пагубно пък би било да се отиде на нови избори. Това означавало да няма актуализация на бюджета, да няма бюджет 2015 г., евроинструментите да останат затворени.

Петков посочи, че няма пари в КТБ и разкритикува решението за ликвидация на банката. „Да вземеш решение да ликвидираш банката без да оцениш обществените средства е голяма грешка”, заяви той. След което изтъкна, че ако БНБ продължава да работи по същия начин и ако главният прокурор не промени отношението си към банките, има вероятност от нови трусове в системата.

"Ако искаме да хигиенизираме българския политически живот, трябва ДПС не само да си почине от властта, а и от икономическата власт", заключи Петков.