Ден, след като стана ясно, че в документите за регистрация на партиите в ЦИК са вписвани хора, които не са симпатизанти на съответните партии, представители на ЦИК, прокуратурата и Комисията за защита на личните данни се срещнаха, за да обсъдят въпроса. Резултатът – гражданите да продължават да сигнализират, но надали някоя политическа сила ще пропусне евровота заради измама.

Случилото се предизвика реакцията на всички основни политически сили, а президентът поиска наказания.

Има ме в чужда подписка. Какво правим?

Ако някога сте се разписвали в името на кауза и се окаже, че после данните ви са използвани, трябва да се оплачете в Комисията за защита на личните данни, а ако не си спомняте да сте се подписвали някъде се обръщате към прокуратурата.

За подаване на жалба в Интернет е нужен електронен подпис. Иначе досега в ЦИК са постъпили към този момент близо 250 сигнала.

Политическите сили, ползвали крадени подписи, ще бъдат наказани с глоба. Наказателната отговорност е лична и ще я понесе този, които е злоупотребил с данните на избирателите, категорични са от ЦИК.

„Ако се стигне до там, че се докаже че една партия или коалиция е злоупотребила с лични данни, остава въпроса дали ще има избиратели, които ще гласуват за нея”, посочи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Към 40 жалби на потърпевши са постъпили в комисията за защита на личните данни. „Защитата на личните данни в електронните мрежи се оказа, че не е на това ниво, на което на нас ни се иска, така че комисията на ще прегледа сегашната работа на администратори на лични данни”, посочи председателят на КЗЛД Красимир Караджов.

В прокуратурата пък вече има 20 жалби, включително и на омбудсмана Константин Пенчев, също жертва на мнима регистрация.

Ужилени се оказаха и други обществени личности. Данните на депутата Ирена Соколова от ГЕРБ се оказаха в подписката на „България без цензура". А на бизнесмена Огнян Донев, в тази на Българска национално патриотична партия.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)