Институциите трябва да си свършат работата, да направят своите проверки и да има наказани. Това коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в кулоарите на парламента по повод скандала с партийните подписки за участие в европейските избори. "Откраднатите подписи са сериозен скандал. Това са недопустими действия. Тук опираме до работещи институции”, коментира държавният глава.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов проблемът с крадените лични данни, намирани в списъците на партиите за евроизборите, е свързан с необмислените закони. „Това се случва с всички партии, не с една или две, да кажеш, че има умисъл”, коментира той.

Борисов посочи, че има различни варианти за решаването на проблема - с електронни подписки с ползване на електронен подпис, с предоставяне на списъци на членовете на партиите в ЦИК. Борисов попита защо се налага изобщо да се правят регистрации на партии за избори. Той смята, че може да има и провокации някой да ползва чужди данни, а може и хората да се страхуват и да не посочват истинските си.

„Не мога да кажа кой краде подписи”, допълни Борисов. „Очевидно на нас това не ни е нужно, защото имаме 70 хил. члена. Само в апарата на партията сигурно са 2 500 – 3 000 души, които веднага с електронен подпис биха го удостоверили”, посочи той.

До момента в прокуратурата са постъпили 20 жалби от граждани, каза междувременно главният прокурор Сотир Цацаров. Единият от подалите жалба е и омбудсманът Константин Пенчев. Самият главен прокурор все още не е проверил дали той присъства в някоя от подписките, но ще го направи, ще провери и членовете на семейството си.

Главният прокурор отрече твърдението, че от тук нататък "топката" в прокуратурата. "Топката има две страни на игрището – едната е чисто криминалната. При всички случаи по всяка от подадените жалби ще бъде извършвана проверка, защото проверката трябва да касае извършвано документно престъпление, ако такова е извършвано", каза Сотир Цацаров.

За втората час обаче, той посочи, че "прокуратурата няма и не може да има отношение към това дали дадена партия или коалиция е регистрирана законосъобразно". "Това е проблем, който е от компетентността единствено и само на ЦИК", категоричен бе той.

"Ясно е, че става дума за подписи, които са фалшифицирани, но в съответните подписки, особено големи подписки, с които са внасяни искания за регистрация, малко или много са сглобени явно от подписи, които са събирани на различни места", каза Цацаров.

„Ще припомня, че това не е първият случай. И при други подписки бяха установени такива фалшификации, така че по някакъв начин трябва да се търси трайно решение на въпроса”, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

„Не очаквайте, че МВР може да предприеме някакви мерки. Да, МВР може да участва в комплекс от мерки, които да решат този проблем, което за момента е рано. Аз лично сам по себе си не бих си позволил да изкажа становище и да се опитам да дефинирам къде точно е проблемът и в какво се състои. Изтичането на ЕГН-тата не е в отговорностите на МВР”, допълни Йовчев.