Всички теми по оста България – Турция, които са били поставяни у нас във вътрешен план, са били обсъдени от премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган във Варна. Това обяви министър-председателя след срещата между лидерите на ЕС и южната ни съседка.

Той специално подчерта, че това включва и обезщетенията за тракийските бежанци, прокудени преди век от земите си. А също и обвиненията за турска намеса в българската вътрешна политика.

В наши дни наследниците на преследваните и разорени тракийски бежанци вече са над 800 хил. Експерти изчисляват евентуалните компенсации за тях на милиарди евро.

„Има и доста претенции от турска страна”, отбеляза Борисов. Сред въпросите, които Ердоган е поставил, са тези с вакъфските имоти, Възродителния процес, пенсиите на изселниците, управлението на водите и културните паметници.

Българският премиер допълни, че е постигната договореност въпросите да се „изчистят” в двустранни комисии и до юни да се проведе нова лидерска среща.

На заден план в изказването му остана основната цел на днешното събитие в Евксиноград – подобряването на диалога между Анкара и 28-те. Борисов отбеляза, че срещата е била заредена с голямо напрежение: „Събитията в света се редят непрекъснато в различни посоки и то не позитивни”.

„Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция на тази среща. Благодарен съм и на тримата, че се опитахме около това, което ни обединява да говорим без да пропускаме нито една тема, която засяга България и Европа”, каза Борисов в началото на брифинга.

Към края му в отговор на въпрос той подчерта, че най-големият успех е, че "след замерянето с изказвания от медиите на цяла Европа, не минава ден по 1-2-3 европейски премиери, а от другата страна турските (политици) да си разменят претенции, миналата година се разменяха обидни реплики... вече се връщаме на масата за преговори всеки със своите претенции, обяснения".

Все пак като успех той очерта продължаването на споразумението за мигрантите.

По думите му от турска страна е бил представен "много нагледен материал за Африн, Сирия, Ирак, лагерите бежански, колегите си ги взеха, ще ги гледат, на флашки са ги дали".

Борисов посочи, че е бил помолен от колегата си Алексис Ципрас да постави въпроса за арестуваните в Турция гръцки граничари. "Отговорът беше "независима съдебна власт в Турция".

"Мирът е най-ценното нещо. Турция е на нашата граница, след тях е Сирия и Ирак, по-близо е отколкото Брюксел и Лондон", категоричен беше премиерът.

  • Кой постигна целите си по време на лидерската среща във Варна
  • Срещата в Евксиноград – кой какво поиска (ОБЗОР)
  • В Евксиноград Анкара не е видяла сигнал подходът на ЕС да стане справедлив
  • Стефан Солаков: Нека разговаряме с Турция с тона на Ердоган
  • „Ердоган – муха в супата”: Как западните медии видяха срещата ЕС – Турция
  • Томислав Дончев: Срещата ЕС – Турция може би е била нервна, но конструктивна
  • Ген. Тодор Бояджиев: Беше трудна среща, но с един важен резултат – каналът за диалог не се запуши
  • Алекс Алексиев: Ердоган е ислямист, той унищожи турската демокрация
  • Срещата ЕС – Турция завърши, целите ѝ – постигнати (ОБЗОР)
  • Срещата Турция - ЕС в снимки (ГАЛЕРИЯ)