Дайте да разговаряме с тона, който ни предлага Ердоган, да играем на неговия стил. Това предложи журналистът Стефан Солаков в предаването „Лице в лице“, коментирайки срещата ЕС – Турция в Евксиноград и отношенията ни с Анкара.

„Защо да не отиде Бойко Борисов и на Босфора да каже: „Тука, когато великия Симеон...“? Да разговаря по този начин. А не като европейски чиновник (...) Нашите духовни граници също са много надалече“, изтъкна гостът.

Снимка: bTV

Според него турският президент няма да втвърди тона към нас, „защото сме му единствената врата“ и сега е моментът да се разберем. Няма и опасност България да бъде залята от мигранти, но „Ердоган рекетира нашите ръководители и те му вярват“.

Солаков посочи, че всички правителства и най-вече това на Сергей Станишев са виновни за непоставянето на важните за България въпроси в отношенията с Турция – за тракийските бежанци, за „душевните граници на Ердоган“. Първото посещение на Станишев беше в Анкара, не в Брюксел, но той не поиска да постави въпросите, каза гостът.

Тези комисии, които Борисов каза, че ще се организират (за обсъждане на проблемите), бяха за юни, сега щели да бъдат през есента. Т.е. ние нямаме никакво желание да се караме с Турция, защото това е голям и труден диалог. И най ме впечатли начинът, по който Борисов подсказа, че от немай къде ги е поставил (въпросите, бел. ред.). Не може да се говори така, това са проблеми, които не са двустранни, като твърдят някои експерти, а са европейски, каза Солаков. „Как може да се поставят проблемите на Гърция и Кипър, а нашите собствени проблеми да ни е страх да ги поставим? Това е уникално! Това говори за абсолютната неадекватност на външната ни политика!“, възкликна той.

Снимка: bTV

„Ако искаме напредък по въпроса за тракийските имоти и тези репарации, които имат да ни дават, става първо със смяна на лидерския екип във външното министерство с хора, които могат да преговарят“, коментира гостът.

По думите му в турската страна се е държала изключително арогантно в комисиите за двустранните проблеми, затова работата им е била замразена преди пет години. Това, което България трябва да направи, е да постави своите искания и като получи отказ, да вземе мерки, например да не пуска турски камиони, да не изплаща пенсии на изселници и пр. „И европейците няма да ни помогнат, ако не си помогнем сами“, заяви той.

Снимка: bTV

За срещата в Евксиноград той коментира, че напрежението у всички лидери „спадна след хубавата ни изба. Видяхте как шефът на Европейската комисия беше най-доволен от питиетата в нашата изба. Но общо взето напрежението изчезна, след като европейските лидери разбраха, че Ердоган няма да им тропа по масата. Те си мислеха до последно, че той ще дойде и ще пренесе скандала във Варна. Не го познават добре, защото той е голям тактик и никога не би се изложил с една такава позиция. Той дойде, постави си отново старите условия, взе, доколкото разбрах, някакви обещания да му продължат кредита с милиардите и всичко друго беше отложено за по-нататъшни срещи“.

Запитан може ли да се сложи положителен знак на тази среща, той отговори: „Зависи за кого. На варненци им запълниха дупките на улиците, въпреки дъжда – да видим колко ще издържат. За Ердоган – на следващия митинг, когато отиде да даде отчет пред собствените си избиратели, той ще отчете успех. За нас, особено като домакини, е успешна – многообразна среща, трудна за премиера, макар че той малко преигра, бих казал, със своята медиаторска роля, но в крайна сметка на него му се пишат хубави точки в Брюксел“.

Вижте целия разговор във видеото: