Рутинна, в услуга на Ердоган или разтягане на турски локум, както написа „Политико“, беше срещата във Варна?

„Единствената важна новина в тази среща е фактът, че се е състояла. Други новини  около нея всъщност няма“, коментира дипломатът Стефан Тафров.

Снимка: bTV

Борисов беше обвинен от опозицията, че е само в ролята на домакин и посредник.

„Той си изпълни дневния ред 100 процента – и във вътрешнополитически, и в европейски план“, посочи политологът проф. Анна Кръстева.

Снимка: bTV

Направихме една услуга на президента на Турция и това, разбира се, ще подобри отношенията между България и Турция“, посочи Тафров.

Какви са поуките от двата часа и половина тет-а-тет във Варна?

„Трябва ЕС да се научи да използва сериозните лостове, с които разполага, по отношение на Турция, а те са икономическите взаимоотношения. ЕС е най-важният партньор на Турция и Турция не може да си позволи влошаване на отношенията“, смята Тафров.

Според Кръстева ЕС трябва да се отърве от „имагинерните си страхове и да схване истинските геополитически претенции на Ердоган“.

Разговорите между лидерите припомниха и нещо позабравено. Срещата във Варна препотвърди един общоизвестен факт – от всички европейски народи българите разбират най-добре турците. Неслучайно резиденцията на турския посланик се намира в историческия център на София.

Снимка: Reuters

Общата снимка е свидетелство, че диалогът на Европа с Турция ще продължи, независимо, че е започнал през далечната 1963 г. „Как?“ е големият въпрос.