Турция остава партньор на Европейския съюз (ЕС) и продължава да се бори за пълноправно членство в организацията. Това стана ясно след срещата в Евксиноград.

Изненадващо за журналистите лидерите на ЕС не поставиха човешките права като първо условие към Турция за членството ѝ в Евросъюза, нито пък операцията в Африн, която ЕС смята за незаконна, да влезе в рамките на европейското право. А поискаха Турция да подобри отношенията си с Кипър и Гърция.

Анкара постави въпросите за плащането на трите милиарда евро за бежанците и подкрепата за терористични организации от европейски страни, поиска промяна на митническата тарифа и безвизово придвижване на турските граждани в ЕС.

„Имаше определени ангажименти от ЕС за 3 млрд евро. Получили сме до момента милиард и 800 хиляди. Сега се надявам, че вторият транш ще бъде изпълнен и ще предприемем стъпки за подобряване състоянието на бежанците“, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Снимка: Reuters

„Ако ме питате дали постигнахме компромис – не, но повдигнахме всички въпроси. Съгласихме се, че диалогът трябва да продължи“, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Снимка: EPA

„Аз съм против прекратяването на преговорите с Турция. Аз съм гарант за тях“, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Снимка: Правителствена пресслужба

Българската страна постави въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци.

Снимка: Reuters

Техните претенции не са по-малко – за данъците, за имотите, които имат мюфтийствата, обезщетенията и Възродителния процес с всичките последствия от него“, добави премиерът Бойко Борисов.

Турските журналисти определиха срещата като критична.

Германските кореспонденти пък направиха малка акция в знак на солидарност с арестуваните в Турция колеги като носеха символични техни акредитации за срещата.

Снимка: bTV

„Трябва да се солидализираме с тях. Приканиха ни да свалим тези баджове. Не е случайност, че днес носим тези баджове на срещата с Ердоган, който ръководи държава, където няма свобода на словото. А в държава, в която няма свобода на словото, никой не е свободен“, обясни Андреа Беар, кореспондент на радио АРД във Виена.

Организацията на срещата получи много висока оценка. С малки забележки.

„Искам да направя забележка на протокола, че по пътя видях прекалено много полиция“, каза Юнкер.

„Е, това значи, че протоколът си е свършил работата. Така че много, много благодаря!“, посочи Ердоган.

Още една подобна среща е вероятно да има до края на председателството през юни.