„Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от добра среща на високо равнище: екзотична локация, спиращи дъха гледки и (най-важното) каси добро вино. Само да не се бе появявал президентът на Турция Реджеп Ердоган” – така започва материалът на „Политико” по повод срещата на високо равнище между Европейския съюз и Турция вчера в Евксиноград.

В материала турският президент е определен като „муха в супата на вечерята”, на която се събраха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов.

„На вечерята, проведена в дворец от XIX в., се оправдаха ниските очаквания”, пише още „Политико”.

Посочва се още, че единственото, по което са съгласни и двете страни в разговора, е, че не са съгласни една с друга. „Това, което Ердоган получава от ЕС, може да бъде обобщено в една дума: оцеляване”.

Повечето световни медии изтъкват, че Европейският съюз и Турция запазват споразумението за бежанците, а Анкара се надява, че трудният период в отношенията е отминал.

Берлинският ежедневник „Тагесшпигел” пише, че на срещата не са постигнати споразумения по важните въпроси. „И след разговорите председателят на Европейския съвет Доналд Туск напомни, че Брюксел има сериозни притеснения относно зачитането на върховенството на закона в Турция”, пише вестникът.

„Уолстрийт джърнъл” определи срещата като напрегната, подчертаваща влошаването на отношенията между Анкара и ЕС.

Снимка: bTV

„Турция остава ангажирана към присъединяването към ЕС”, пише от своя страна „Дейли Сабах” и цитира думите на Ердоган от края на срещата, че страната му се надява да е оставила трудния период с ЕС зад гърба си.

Снимка: bTV

Европейският съюз и Турция запазват споразумението за бежанците, но граничните спорове продължават, съобщава Блумбърг, като има предвид проблемите на Анкара с Гърция и Кипър.

Снимка: bTV

Ройтерс обобщава, че срещата не е дала отговор на дългия списък с трудни въпроси, включително намесата в Сирия и задържането на журналисти.

Снимка: bTV

На срещата вчера Турция постави въпросите за плащането на трите милиарда евро за бежанците и подкрепата за терористични организации от европейски страни.

Българската страна пък постави въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци.

Турските журналисти определиха срещата в Евксиноград като критична.

„Това е един последен завой, който трябва да се вземе между Брюксел и Турция. И двете страни правят последни ходове. Европа постави своите козове, свързани с Кипър, а Анкара очаква само откровеност, честност и разбиране по отношение на бежанците. Турция иска да получи ясен отговор какво може да очаква за себе си по отношение на евроинтеграцията“, коментира пред bTV Корай Устабашъ, журналист от агенция Иха.

Германските кореспонденти пък направиха малка акция в знак на солидарност с арестуваните в Турция колеги, като носеха символични техни акредитации за срещата.

„Приканиха да свалим тези баджове. Не е случайност, че точно днес носим тези баджове на срещата с Ердоган, който ръководи държава, където няма свобода на словото. А в държава, в която няма свобода на словото, никой не е свободен“, коментира Андреа Беар, кореспондент на радио АРД във Виена.

Вероятно е до края на председателство да се проведе още една подобна среща.

Припомнете си какво стана ясно след срещата в Евксиноград от репортажа на Рада Домусчиева:

Успешна ли беше срещата ЕС – Турция?