Определено срещата е успешна - с консенсус председателството на ЕС и българският премиер получиха съгласие за организирането й. Беше трудна среща, но тя има един резултат – каналът за диалог не се запуши. Такъв коментар направи ген. Тодор Бояджиев по повод разговорите ЕС – Турция във Варна вчера.

Той посочи, че очевидно срещата е била трудна и няма нов старт, но каналът продължава да е отворен. „За Доналд Туск ми направи впечатление, че често каза „някои”- някои успехи, някои бариери. Така може половин час да говори и да не каже нищо”, коментира Бояджиев.

Той посочи и някои по думите му „недоработки”. „Чухме твърденията, че проблемът за тракийските бежанци е двустранен и няма място на тези преговори. Двустранен ли е след като има две резолюции на ЕП, в които се казва, че Турция трябва да си реши проблема с Гърция и с тракийските бежанци? Той касае Европа и не е двустранен проблем. Защо Туск постави гръцко-турския проблем като проблем на ЕС, а ние не настояваме ЕС да гледа на този проблем като европейски, а не двустранен”, заяви Бояджиев, който е и зам.-председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Той добави, че нашият премиер е заявил, че поставя всички въпроси, които са му били поискани да повдигне и така косвено създава впечатление, че правителството не вижда национален проблем с тракийските бежанци, а въпрос, който някой му поставя, добави експертът.

Проблемът се ражда 1925 година с Ангорския договор. България си изпълнява задълженията по него, но Турция - почти нищо, припомни Бояджиев. Премиерът забравя, че през последните 30 години има правени опити да се преговаря за това”, уточни той.

Срещата във Варна беше определена за успешна. Еродган се надява Турция да стане пълноправен член на ЕС, но и иска конкретни мерки. Той смекчи тона от предизборните си мероприятия и добрият тон на комуникацията беше спазен и от европейските лидери.