Ако искате да ме попитате дали тази вечер постигнахме решения или компромиси – отговорът ми е не. Това заяви в отговор на журналистически въпрос председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата между ЕС и Турция във Варна.

„Мога да ви уверя, че ние повдигнахме всички наши опасения и притеснения, имаше доста изразени такива, по отношение на свободата на медиите, по отношение на двустранните отношения с държавите членки на ЕС, по отношение на положението и действията в Сирия.

Днес нашата среща беше посветена на продължаването на диалога между ЕС и Турция и ние се обединихме и съгласихме, че този диалог трябва да продължи и то в контекст, в който се намираме в една трудна ситуация и обстоятелства, в някои отношения и в конфликт на интереси, и виждания за това как нещата трябва да протекат.

Но подчертахме, че имаме общи интереси по отношение на стабилизиране на региона, който в момента е конфликтен, по отношение на миграцията, по отношение на други теми. Остават и неразрешени теми, но се надяваме с продължаване на диалога да можем да разрешим и тях и да може да се достигне до продължаваме на пътя към присъединяване на Турция”.

Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти, подчерта Доналд Туск.

"Ние разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последващите събития, които се случиха, но ние искаме да я окуражим да работи със Съвета на Европа и да не бъдат уронвани човешките права. ЕС също така остава готов да помогне в това отношение.

„Добрите двустранни отношения между Турция и държавите членки на ЕС са също така важен аспект, който е и част от процеса на присъединяване, но все още съществуват някои притеснения по отношение на последните действия в Егейско море и също така по отношение на задържане на някои граждани на ЕС", допълни председателят на Европейския съвет.

По темата за бежанците – ЕС и Турция остават много близки партньори, заяви Туск.

"Искам да изразя нашата висока оценка за изключителната работа от страна на Турция по отношение на миграцията и затова, че са домакини и са дали приют на толкова много бежанци през последните години – близо 3 млн. и, че полагат необходимите допълнителни усилия за живота на тези бежанци.

Ние от своя страна поддържаме своя ангажимент да подкрепяме тези усилия".

По отношение на Кипър тя има право да проучва своите ресурси, това е изключително важно и по линия на успешното обединяване на Кипър, за да може да се постигнат добри взаимоотношения не само с Кипър, но и между Кипър и Турция, и между Гърция и Турция, допълни председателят на Европейския съвет.

"Дискутирахме темата за борбата с тероризма, говорихме за темата за чуждестранните бойци и други теми от общ интерес. Изразихме някои опасения по отношения на действията на Турция в Сирия и по-конкретно в Африн.

Насилие и разселване в една вече трудна обстановка, смятаме, че трябва да бъде спряно и затова разчитаме Турция да управлява добре своите действия и да се предостави необходимата хуманитарна подкрепа на засегнатите то явленията там.

В някои области има трудности в нашите взаимоотношения, но в други области нашето сътрудничество е добро и искаме да изразим нашата готовност да продължим този диалог, да продължим сътрудничеството и да поддържаме нашето партньорство. Аз оставам твърдо ангажиран за подпомагане на този процес", категоричен беше Туск.

Той благодари на премиера Бойко Борисов, че е бил домакин на срещата между Европейския съюз и Турция и подчерта, че тя е от изключително значение.

„Миналата година на нашата среща в Брюксел ние се съгласихме да активизираме диалога по различни теми. Оттогава е имало разнородни срещи между ЕС и Турция, днес успяхме да разгледаме много от темите и да заложим параметри за в бъдеще”, каза Туск.

Вижте целия брифинг във видеото: