„Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения с ЕС да е останал в миналото”, заяви на съвместната пресконференция след срещата ЕС – Турция във Варна турският президент Реджеп Тайип Ердоган.  

„Нашата кандидатура за ЕС датира от 1963, а сега е 2018г. Но сме само кандидати за ЕС. Искаме час по-скоро да направим тази положителна крачка и това беше една от темите ни”, посочи той.

„Турция изпълнява своите ангажименти за борбата с тероризма и за бежанците. Само бежанците от Сирия в Турция са 3 млн., а с тези от Ирак – общо 4 млн. За бежанците сме получили 1,8 млрд. евро при ангажимент (на ЕС) от 3 млрд. евро, надявам се, че вторият транш ще бъде изпратен също, за да подобряваме състоянието на бежанците в нашата страна. Ще бъдем много улеснени, ако получим тази подкрепа”, каза Ердоган.  

„Имаме един въпрос, за който очакваме отговор – либерализирането на визовия режим за нашите граждани. ЕС трябва да направи своята стъпка час по-скоро. Нашите граждани не трябва да губят доверието си в ЕС. Имаме очаквания и за актуализацията за Митническия съюз”, каза още Ердоган.

„Много важен въпрос за нас е и борбата с тероризма. Турция е цел на много терористични организации, с които се бори във и извън границите си. Тези операции допринасят не само за сигурността на Сирия, а и на Европа – не трябва да получаваме неоснователни критики, а силна подкрепа…  Тези операции ще приключат, когато бъде осигурена сигурността”, каза още Ердоган.

„Във връзка с операцията в Африн, Турция води борба с терористичните организации, към днешна дата това води до неутрализиране на 3800 терористи. Хората, които се напуснали своите територии, лека-полека започват да се връщат към родните си места, целта е да прочистим тези територии от терористите, но наши стратегически партньори осигуряват възможности за тях – оръжие, муниции, имаме информация за това”, посочи Ердоган в отговор на въпрос.  

„Днес предадохме на ЕС в писмен вид информация за това, което правим, и се надяваме, че ЕС ще анализира това. Въпреки негативните събития в миналото, ние винаги подкрепяме това каналите на диалога да бъдат отворени.

Трябва да предприемем и конкретни мерки, обръщам се още веднъж към страните от ЕС – елате заедно да работим за осигуряването на сигурността – в Сирия, Ирак, Ерусалим, Йемен, Руанда, Афганистан, елате заедно да създадем стабилна Европа”, призова турският президент.

Вижте още във видеото: