Парламентарната рулетка се завърта. Президентът Румен Радев даде ход на процедурата по съставяне на нов кабинет. 

На консултации при държавния глава днес бяха и шестте парламентарни групи в 45-ото Народно събрание. Всяка от партиите заяви намеренията си за съставяне или подкрепа на кабинет.

Снимка: btvnovinite.bg

В късния следобед приключи и последната среща, а утре Румен Радев ще връчи на ГЕРБ-СДС първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет, с което се завърта и парламентарната рулетка. 

Според информация на bTV голяма част от министрите в проектокабинета на ГЕРБ-СДС ще са хора, които са били членове и на други правителства на ГЕРБ. Ще има място и за представител на СДС. bTV научи също така, че Томислав Дончев ще бъде предложен отново за вицепремиер.

Консултациите с ГЕРБ-СДС 

Коалицията на ГЕРБ-СДС влязоха първи на „Дондуков“ 2 и обявиха, че са готови за всякакви варианти – че са готови и с кабинет, и да са в опозиция, и за предсрочни избори, но няма да държат дълго проучвателния мандат. 

„Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме за предсрочни парламентарни избори“, каза председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

Снимка: btvnovinite.bg

Президентът увери представителите на коалицията ГЕРБ-СДС, че не бърза към служебен кабинет, а изпълнява процедурата по конституция за съставяне на редовно правителство. 

„Президентът не може и не е архитект на коалиции. Аз нямам правомощия и не искам да забърквам президентската институция в този процес. Отговорността е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи и аз очаквам да има диалог“, заяви Радев. 

Консултациите с „Има такъв народ“

От втората по големина група в парламента „Има такъв народ“ обявиха само, че ще спазват каквото е предвидено в Конституцията и че няма да се коалира с партиите на статуквото. 

„Ние като политическа сила също мислим да спазваме това. Народното събрание има законодателна инициатива, може да променя законите, но те ще бъдат изпълнявани такива каквито са“, поясни Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Пред „Има такъв народ“ президентът акцентира върху нуждата от редовно правителство.

Консултациите с БСП 

Социалистите обявиха, че ще подкрепят правителство на „Има такъв народ“, ако изпълнят пет условия, свързани с ревизия на предишното управление и борба с корупцията.
 
Председателят на БСП Корнелия Нинова уточни, че партията все още няма общо решение как ще действа, ако им се връчи третият проучвателен мандат. 

Консултациите с ДПС

Пред президента ДПС обявиха, че хората са гласували за промяна.

„Изразихме готовност за подкрепа на правителство, предложено от трите нови партии в Народното събрание, заедно с евентуални приоритети на това правителство“, добави Мустафа Карадайъ, председател на ДПС. 

Консултациите с „Демократична България“

От „Демократична България“ са категорични, че отговорността за съставяне на правителство е на втората по резултат формация, с която са готови да влязат в разговори.

„От тази гледна точка, ако те потърсят нашата подкрепа, ние сме готови да влезем в отговорни и конструктивни разговори, на база на тяхната визия какво ще бъде тяхното управление. Същевременно ние ще спазваме ангажиментите и целите, с които е явихме на тези избори – без да ги наричаме предварително условия“, посочи съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Консултации с „Изправи се! Мутри вън!“ 

От „Изправи се! Мутри вън!“ също се обявиха за кабинет на промяната.

"Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов, защото народът даде вот за промяна на изборите", заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ при консултациите при президента Румен Радев. Тя обяви още, че те биха подкрепили кабинет с участието на партиите на протеста.

Реакции на партиите след консултациите с президента 

След срещата с държавния глава лидерите на останалите политически сили очертаха границите и условията си за подкрепа на бъдещото правителство. Редно е да има работещо правителство възможно най-скоро. Това обяви партията с най-много гласове парламентарните избори ГЕРБ-СДС след консултациите с президента. Но от там намекнаха, че е възможно и да откажат да предложат свой кабинет.

„Има вариант да върнем мандата, ако няма подкрепа – не желаем да губим време. Редно е да има работещо правителство възможно най-скоро. Ако на Слави Трифонов не му стигат двама или трима народни представители, в състояние сме да го подкрепим, за да има стабилно правителство“, коментира вицепремиерът в Оставка Томислав Дончев.

В такъв случай президентът ще връчи мандата на втората по численост партия. „Има такъв народ“ получават декларирана подкрепа от останалите четири партии стана ясно и след днешните консултации. Те обаче отказаха да коментират в детайли как ще изглежда кабинетът им, докато не стигне мандата  до тях. 

БСП отхвърля идеите за намаляване на държавната субсидия за партиите до един лев и за мажоритарен избор на всички депутати, предложени от „Има такъв народ“. Но са готови дадат подкрепата си за втората политическа сила, ако такава бъде поискана. 

ДПС все още не е водило разговори с нито една партия. А лидерът ѝ Мустафа Карадайъ отхвърли тезата на премиера в оставка Бойко Борисов, че акцията „Росенец“ от миналото лято е съвместно действие на партията с „Демократична България“ 

„Демократична България“ нямат амбицията да съставят свое правителство, но са готови да подкрепят кабинет на промяната, излъчен от партията „Има такъв народ“. Не отхвърлят и перспективата за предсрочни избори. 

За правителство на промяната се обяви и коалицията „Изправи се! Мутри вън“. Заявиха още, че ако се стигне до връчването на трети мандат, то президентът трябва да го даде на формация на промяната.