Старт на изборния ден в България. На 2 април българите гласуваме на предсрочни парламентарни избори. Вотът ще определи кои ще са новите 240 депутати в бъдещото 49-о Народно събрание. Това са първите избори за тази година, но са петите парламентарни от 2021 г. насам.

Телевизионната и дигитална редакция на bTV Новините ще проследи всичко важно, интересно и любопитно около вота в продължение на цял ден. Очаквайте ексклузивни гости и анализатори, представяне на изборните резултати по невиждан досега начин от сърцето на София и много други изненади.

Проследете изборния ден с този онлайн репортаж. Новата информация е най-отгоре:

15:20 Актуални данни за избирателната активност.

15:00 Хубавото време в Бургас привлече много хора към плажа. По крайбрежната алея край морската градина няма свободни места за паркиране. Вяло протичат изборите в глада, но без сериозни нарушения.

14:30 Микрофон на bTV падна жертва на... котарака Мърчо.

14:25 „Информационно обслужване“ към Асен Василев: Нямаме отношение към машинното гласуване

14:05 65 са машините, които не работят (към 13:20 ч.), в тези секции гласуването е само с хартиена бюлетина, обявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

13:53 Кои са най-активните райони?

Монтана, Видин и Враца – това са най-активните избирателни райони към 11 часа на 2 април, показват данните на Централната избирателна комисия.

В Монтана 14,07% са упражнили правото си на вот още преди обед, а във Видин и Враца – над 12%.

Средната избирателна активност до 11 часа в страната е 8,97 на сто – гласували са 591 хил. избиратели.

Избирателна активност за 11 часа
Снимка: ЦИК

Активността в столичните 23, 24 и 25 район е около средната за страната. Най-слаба е активността в 24 МИР-София, Пловдив-град и Кърджали – малко над 6%.

Избирателната активност за страната е близка до тази от предходните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. В 11 часа тя е била 8,89%.

13:30 Данни за избирателната активност:

12:50 Ето така започна работната утрин на екипа на bTV Новините:

12:30 Данни за избирателната активност:

Снимка: Редакторски екип

12:23 Куриозен случай от Пловдив: Председател на секция не може да чете и пише

12:20 Обтегнатите отношения между Скопие и София от последните месеци дават отражение и върху избирателната активност сред македонсите бълагри – тя е ниска.

12:17 Има проблем с машината в родопското село Градец. Бялата разписка не може да бъде описана в протоколите. От ЦИК съобщават за пет сигнала към 9 часа с разпечатани празни бюлетини.

12:15 Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната“, която се явява на тези избори в коалиция с „Демократична България“ (ПП – ДБ), успя да гласува чак от третия път. Причината беше проблем с устройството в секцията в Хасково, в която той упражни правото си на глас.

12:05 "Няма да бавя свикването на Народното събрание", заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на вот. 

“Очаквам най-сетне разумът и принципите да надделеят в българската политика, която да постави на първо място интересите на българските граждани. Най-важното е да гласуват българите, за да не оставят някой друг да решава съдбата им”, каза държавният глава.

12:00 Към 11 часа избирателната активност е 8,97%, показват данните на ЦИК.

Най-висока е избирателната активност в Монтана, а най-ниска в Пловдив-град. В сравнение с предишните избори сега избирателната активност е малко по-висока, тогава тя е била 8,89%. 

11:40 Актуални данни за избирателната активност:

Снимка: Редакторски екип

11:30 „Гласувах с позитивна нагласа“, каза служебният премиер Гълъб Донев на излизане от урната. Той определи организацията на вота като добра.

11:15 „Гласувах за това да преодолеем политическата криза, да няма повече предсрочни избори, да се формира стабилно мнозинство и стабилно правителство и да решава най-важните за хората проблеми“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас.

11:20 С напредването на деня, желаещите да гласуват в турския град Чорлу се увеличават. Малко след 9 часа коридорите бяха почти празни, но картината рязко се е променила в 11 часа и вече са се образували добре познатите от миналото опашки от чакащи.

В една от секцията вече са гласували около 200 души и повечето от тях са го направили на хартия.

11:05 20 машини в страната не работят и там е преминало към хартиено гласуване.

На места в избирателните секции не са поставяли печат върху бюлетината от машината. От ЦИК увериха, че това не я прави невалидна.

11:00 “Става ясно, че фаворитите в това състезание, са готови да се коалират. Ние ще бъдем алтернативата”, заяви лидерът на “Левицата” Мая Манолова, след като гласува.

10:50 Във Великобритания българите ще могат да упражнят правото си на глас в 118 секции. Изборният ден там започна с леко забавяне, заради неявяването на част от членовете на комисиите.

В Обединеното кралство има 33 секции с машини. Хората масово гласуват с устройството. В урната за хартиени бюлетини има само няколко.

10:45 Активността в Градец, където сутринта машина пусна бяла бюлетина и вотът на гласуващият човек не беше зачетен, сериозно се е покачила през последните часове. Вече има опашки от чакащи пред секциите.

Съотношението между разписките от машините и хартиените бюлетини е една към десет. 

10:42 Социолозите отчитат, че хората са разочаровани от политиците и затова не искат да гласуват.

„Изгубено е усещането у хората, че имат техен легитимен представител“, каза Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“.

10:38 Лидерът на БСП Корнелия Нинова очаквано гласува с хартиена бюлетина, тъй като БСП е една от партиите, с чиито гласове беше върнат вотът на хартия. Тя подчерта, че е гласувала срещу джендър идеологията.

10:35 В 16 секции ще гласуват българите във Франция. Не се очакват никакви изненади за вота в Париж.

Политическите вълнения и протести в страната няма да попречат на вота на българите.

10:30 Ето и актуални данни за избирателната активност към 9:30 ч.

10:20 “Има задържани 140 души до вчера за купуване на гласове, което са над 50% повече спрямо предишните избори. Има образувани 13 досъдебни производства, което са 100% повече спрямо предишните избори. Повече са опитите да се манипулира вотът”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев, след като упражни правото си на глас.

10:15 Лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов упражни правото си на глас във Варна – направи го с машина. „Гласувах за възраждането на България като свободна и независима държава“, заяви той.

10:00 В Италия са отворени 26 секции. Там заявление за гласуване са подали 1072 души. 

Въпреки малкия брой на подадени заявление за гласуване, трябва да се отбележи, че на територията на Италия живеят над 80 000 българи. Гласуващите вероятно ще попълват декларации на място.

Това, което може да попречи на хората да отидат до урните днес в Италия е отбелязването на католическата Цветница и хубавото време, което предразполага към разходки и пътувания.

9:50 Кои са най-скъпите избори в българската история? Можете да прочетете в уебсайта businessnovinite.bg

9:30 Проф. Веселин Методиев смята, че политиците трябва да загърбят личния си интерес и работят за хората. „Отказа от гласуване подронва демокрацията, а точно това очакват диктатори като Путин, подчерта той

9:20 “Аз се надявам, че ще има мъдрост в политиците, които да седнат на една маса и да постъпят отговорно. Много се надявам да има правителство. Аз мисля, че ние ще сме първа политическа сила (ГЕРБ-СДС)”, каза председателят на Съюза на демократичните сили Румен Христов.

9:15 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов упражни правото си на глас към 9:15 ч. в Банкя с хартиена бюлетина. Гласувах, както гласуват в целия демократичен свят, уточни той. По думите му най-важно е да се сформира управляващо мнозинство след изборите, за да се приеме бюджет за 2023 г. В противен случай държавата ще фалира, предупреди лидерът на ГЕРБ.

9:10 Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изненадващо гласува с машина. Той упражни правото си на глас в Кърджали и уточни, че ДПС е за правото на избор как да се гласува.

9:07 Бизнесменът Христо Борисов каза, че „негласувалите замитат проблемите под килима“. Той подчерта, че най-важното нещо за него е да се покаже на младите хора в чужбина, че и тук имат възможност за развитие.

9:05 Избори без интернет връзка и обхват - такава е картината в четири населени места в община Малко Търново. 

9:00 “Днес гласувах с машина по една проста причина, не искам двете ми дъщери да ходят да учат в чужбина. Искам третата ми дъщеря да се върне да работи в България”, каза съпредседателят на “Продължаваме промяната-Демократична България” Кирил Петков, след като упражни правото си на глас.

8:50 Малко преди 9 ч. гласува Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, която се явява на тези избори в коалиция с „Продължаваме промяната“ (ПП – ДБ). Той обяви, че коалицията ПП-ДБ ще направи всичко възможно за съставяне на редовно правителство.

8:45 Първи данни за избирателната активност

При нас пристигнаха първите данни за избирателната активност. Те са към 8:30 ч. и са на агенция "Маркет ЛИНКС". Социолозите са отчели под 1% или 0,9% избиратели, упражнили правото си на глас.

За сравнение - на предходните парламентарни избори през октомври 2022 г. към същия част агенцията беше измерила активност от 1%.

8:30 Стоил Цицелков, който е член на Обществения съвет към ЦИК, обясни, ако човек е упражнил правото си на глас с машина и има проблем, той не може да гласува повторно с хартиена бюлетина.

А Габриела Наплатанова от СЕМ поясни, че най-честите нарушения са свързани със съобщаването на социологически данни и особено такива, които нямат паспорт на изследването. 

8:10 В област Стара Загора изборният ден започна нормално. Снощи обаче са регистрирани три проблема с машините за гласуване, в тези секции ще се гласува само с хартиена бюлетина. Сигнали за нарушения няма.

8:05 По традиция най-много изборни секции в чужбина има в Турция. Вотът в южната ни съседка вече започна и към момента той протича спокойно.

В една от секциите вече се е образувала опашка. Тя е пред стаята, в която се попълват декларациите от хората, които не са подали предварително заявление, че ще гласуват.

8:00 “Имаме сигнали, че в пет РИК-а има машини, които са изкарвали празни бюлетини или много къси бюлетини, които не са показвали вота на избирателя”, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. 

 “На две или три места да допуснати избирателите да гласуват втори път и всички са гласували нормално. На други места не са допуснати да гласуват повторно, като от ЦИК ще се събере на заседание и ще дадем указания”, добави тя.

7:55 Малко над 10 хил. са избирателите, които могат да упражнят правото си на глас в област Девин. В цялата община има общо 24 секции.

“Нямаше проблеми при откриване на изборния ден. Комисията е вече пети път е тук. При откриването имаше застъпници и гласоподавател. Надявам се денят да приключи успешно. Три часа поне след изборния ден ще имаме преброяване”, каза председателят на 7 СИК-Девин Донка Балитакийска.

7:50 В ромската махала в Пазарджик гласуването протича спокойно. 

През седмицата имаше полицейски акции и в Перник, и в Пазарджик. При тях бяха задържани 10 души. Бяха открити списъци с имена на хора, а прокуратурата и полицията ще разследват дали те имат общо с изборите.

7:45 Жителите на най-големия ромски квартал в Пловдив – Столипиново, се притесниха от машините на предишните избори. В район „Източен“ беше регистрирана рекордно ниска активност.

Връщането на хартиената бюлетина обаче днес вероятно ще промени активността.

7:40 ч. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган по традиция гласува рано сутринта – към 7:40 ч., в столичното 52. ОУ в столичния кв. „Бояна“.

7:35 В училище “Димчо Дебелянов” във Варна има само девет секции, с общо над 6000 избиратели по списък. Изборният ден започна вяло или до този момент са гласували около 60-70 души.

Изборният ден във Варненска област започна спокойно. От полицията съобщиха, че нямат информация за нередности.

Всички секции са отворени навреме. 

7:35 Област Кърджали отново държи рекорда по подвижни секции – общо 39. Всички секции са отворили навреме.

Избирателите в окончателния списък са 260 960 – много от тях не са в Кърджали и гласуват в чужбина. По традиция изборната активност в района е слаба.

Редовните линии Турция-България пътуват и те са пълни, но няма извънредни курсове.

7:30 Село Смоляновци е едно от най-големите в Монтанско – с повече от 700 избиратели. В селото имаше полицейска акция срещу купуването на гласове – бяха претърсени кметството и хранителния магазин. Търговци на гласове не бяха открити. Рано сутринта избирателите в селото са доста активни.

7:20 С над 10% спад има в активността на вота за две години.  

За четирите парламентарни избора досега повече от 730 хил. българи са се отказали да гласуват.

7:17 Фалстарт на изборите в Градец – не могат да пуснат машината за гласуване. След рестартирането на устройството, то все пак е тръгнало, но вади празни бюлетини. Проблем е и фактът, че хората не могат да гласуват повторно, след като са се подписали. 

7:15 Право да гласуват на вота днес у нас имат над 6,5 млн. души. Те решават дали да гласуват с машина, или с бюлетина.

Днес можем да дадем гласа си до 20 ч., като гласуването може да приключи и в 21 ч., ако пред секцията има негласували избиратели.

7:10 В една секция в Търговище е прекратено машинното гласуване.

Причина за това е, че при машините не е имало карти.

Секция 36 се намира в града. 

7:07 Първи гласоподавател в секцията във Варна.

Общо 648 секции са разкрити на територията на общината.

Изборният ден започна без съществени проблеми.

 7:05 Притеснявате ли се от нови избори, ако и 49-ият парламент не излъчи правителство?

Това ви попитахме в собствено проучване на агенция "Алфа рисърч" в дните между 25-и и 29-и март сред 1013 пълнолетни.

Малко над 48% се опасяват, че ще бъдат отново призовани пред урните. Почти 45% от анкетираните не се притесняват, а малко над 7% нямат мнение.

7:00 Старт на изборния ден. Избирателните секции в страната са 11 818, като в 9366 ще има машинно гласуване.

22:00 (1 април) Започна изборният ден в чужбина. Точно в 22 ч. българско време (7 ч. местно време) избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за българските граждани, които ще гласуват. Това са първите две секции зад граница, в които започна изборният ден.

Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия.