В Италия са отворени 26 секции. Там онлайн заявления за гласуване са подали 1072 души. Как гласуват там сънародниците ни?

Изборният ден е започнал нормално точно в 7 часа местно време, във всички секции. Работата е организирана така, че да не се образуват опашка от чакащи. Напрежение няма.

Секции са разкрити в почетните ни консулства в Болоня и Неапол, както и две секции на територията на Малка, която е под юрисдикцията на посолството ни в Рим.

Гласуването се извършва с хартиени бюлетини, с изключение на две от трите секции в Милано, както и в една от секциите в Малта, където има машини.

Въпреки малкия брой на подадени заявление за гласуване, трябва да се отбележи, че на територията на Италия живеят над 80 000 българи. Гласуващите вероятно ще попълват декларации на място. Практиката показва ,че до урните отиват около 4-5 хиляди наши сънародници, живеещи на Ботуша.

Правото си на вот днес могат да упражнят и онези българи, които са на ваканция в Италия.

Това, което може да попречи на хората да отидат до урните днес в Италия е отбелязването на католическата Цветница и хубавото време, което предразполага към разходки и пътувания. Въпреки всичко се очаква по-висока активност в следобедните часове.