Загърбваш личния си интерес и работиш за обществото – това е ключът към постигането на доброто, каза в студиото на bTV проф. Веселин Методиев.

„Зная, че е възможно да се появи доброто. Като казвам възможното добро се сещам за заглавието на една книга. Всеки човек, поставен в ситуация да се лиши от собствения си интерес и да направи нещо за обществото, може да достигне до доброто. Някои го правят, други – не го правят“, каза професорът, който преподава в НБУ.

Според него човешкото оглупяване не е български патент. Той даде пример с американците и избора на Тръмп за президент. „От друга страна залогът днес е много голям, защото диктатори като Путин очакват точно това – демокрацията да се пропука, заради негласуването. Отказа от гласуване всъщност подронва демокрацията“, категоричен е проф. Методиев.

Преподавателят в НБУ отчете, че хората масово нямат историческо мислене. Той подчерта, че ситуацията в света сериозно се е променила през последните две години. „Дано все пак да надделее здравия разум“, подчерта проф. Методиев.