За какво ще следят днес членовете на СЕМ и ЦИК? Това коментираха в студиото на bTV Габриела Наплатанова, която е член на СЕМ, и Стоил Цицелков, който е член на Обществения съвет към ЦИК.

„В секциите, които посетихме тази сутрин, изборния ден започна нормално. За тези избори стартирахме едно ново сдружение „Обединение за чести избори“ – ОЧИ. В него са включени много неправителствени организации, журналисти, общественици и експерти. Има изпратени мисии в секциите, които са идентифицирани като проблемни“, каза Стоил Цицелков.

Той е категоричен, че ако човек е упражнил правото си на глас с машина и има проблем, той не може да гласува повторно с хартиена бюлетина. Според Цицелков са взети всички възможни мерки, за да не се получат проблеми с машините. Въпреки това обаче той очаква днес много от устройствата на дадат дефект и да има проблем с издаването на разписките (бюлетините от машината).

„СЕМ ще следи дали в електронните медии има агитация, дали се обявяват резултатите преди края на изборния ден, дали има равнопоставеност в участието на мъже и жени, дали има достъпност, дали е осигурен жестов превод и дали има език на омразата“, каза от своя страна и Габриела Наплатанова.

Според нея най-големият проблем е съобщаването на социологически данни и особено такива, които нямат паспорт на изследването. Това е и най-големият дял от сигнали, които от СЕМ са подали към ЦИК. Съгласно споразумението между СЕМ и ЦИК, избирателната комисия е тази, която преценява дали да глоби или не дадена медия.

„В предизборната кампания имахме няколко наложени наказания за език на омразата от определени кандидати за депутати“, допълни още тя.

Вижте още във видеото какво казаха още експертите за „класациите“ в интернет сайтовете и евентуалната промяна в законодателството в тази посока.