Българският културен клуб в Скопие е бил нападнат. Инцидентът се е случил снощи, като в него са проникнали неизвестни лица.

Непознати лица са проникнали чрез странична стена в помещенията в центъра и са откраднали част от компютърната техника на директора.

„Ние не сме се сблъсквали с какъвто и да било акт на агресия спрямо нашата институция или индивидуално спрямо нас. Ние провеждаме изключително активна културна дипломация. Целта е да сближават нашите две държави, така че е изключително неприятно изненадващ подобен инцидент“, коментира Антония Велева, директор на Българския културно-информационен център в Скопие.

„Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция“, посочва в своя позиция Министерството на външните работи.

Българските власти извършиха демарш пред посланика на Северна Македония в София и изразиха сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва при  продължаваща антибългарска кампания, включително серия от нападения срещу организации на местните българи.

На среща днес в МВнР, директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ г-жа Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания.

Новото помещение на Българският културно-информационен център в Скопие беше официално открито на 25 ноември 2022 г. в присъствието на министрите на културата на България и Република Северна Македония.

Центърът е създаден през 2006 г. в резултат на спогодба между правителствата на Република България и Република Македония от 18 април 2003 г.