Какви са нагласите на българите в днешния изборен ден? Това коментират в студиото на bTV социолозите Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ и Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“.

На 4 април 2021 г. гласуваха 3 334 000 българи. Избирателната активност обаче намалява през следващите години – 730 000 души са предпочели да си останат вкъщи.  

„През 2013 г. в 9 часа сутринта са гласували 7,40%, през 2017 г. – 6,70%, а през 2021 г - 6,20%. Постепенно този процент намалява. Какво е по-особеното? Много анализатори казаха, че резкия спад през миналата година е причинен от машинното гласуване“, каза Боряна Димитрова.

Според нея си струва сега да се провери дали въвеждането на хартиената бюлетина, ще върне до урните 200-300 хиляди души, каквито са очакванията. Димитрова обаче е категорична, че не техническата страна е причината за отлива от гласуване.

„На първо място трябва да отбележим, че хората са разочаровани от политиците и доверието към тях е много ниско. Имаме няколко безплодни парламента. На второ място – хората не усещат политиците да предлагат някаква вдъхновяваща промяна. Липсва визия за развитието на България“, обясни още Боряна Димитрова.

Неудовлетвореността от политическата класа е традиционна за България. Но сега сякаш е изгубено усещането у хората, че имат техен легитимен представител. Тези българи няма да отидат да гласуват и днес“, каза от своя страна и  Добромир Живков.