Депутатите се събират, за да гласуват дали да подкрепят предложения от ГЕРБ-СДС кабинет с премиер Росен Желязков.

На този фон трусове има във втората по големина политическа сила – ДПС, както и в ПП „Величие“. И двете партии са ключови за това дали ще мине предложеният кабинет.

Като първа политическа сила ГЕРБ-СДС има най-много депутати - 68. Ако вторите от ДПС подкрепят правителство на малцинството – заедно с депутатите на Движението, които вече са 45, стават 113.

Необходими са им още само 8 гласа, за да разчитат на мнозинство от 121 депутати в залата.

„Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ имат 39, но те са категорични, че остават в опозиция. „Възраждане“ има 38 депутати, но и те не декларират подкрепа за първия мандат. БСП останаха с 1 депутат по-малко и вече са 18, след като изключиха Калоян Методиев. Той вече е независим депутат. „Има такъв народ“, които са 16, днес също намекват, че няма да гласуват за кабинет на ГЕРБ. Най-малката партия „Величие“ разполага с 13 депутати. И те казаха „не“ сутринта, но какво ще стане в залата - предстои да видим.

Проследете с нас на живо наситения политически ден в този онлайн репортаж.

Новата информация е отгоре.

03.07.2024 21:49:28

Разкол в ДПС: Кои са депутатите, гласували против кабинета „Желязков“?

Макар и знаково да са заедно на среща с турския посланик, също знаково двамата председатели на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров гласуваха различно за проектокабинета „Желязков“.

Правителството на ГЕРБ подкрепиха 30 депутати, а 14 гласуваха „против“. Кои са те - вижте тук:

03.07.2024 20:29:35

Харалан Александорв с анализ на политическата ситуация

Кандидатът за премиер Росен Желязков не събра подкрепа от депутатите в пленарната зала.
Следователно кабинет с първия мандат няма да има. 30 депутати от ДПС послушаха председателя на групата Делян Пеевски и гласуваха с ГЕРБ в подкрепа на правителство на малцинството. 14 обаче бяха против.

Вижте анализа на всичко това от социалния антрополог Харалан Александров.

03.07.2024 18:46:04

Предавания Лице в лице Костадинов: Беше спъната амбицията на ДПС еднолично да управлява държавата

„Сериозен процес на разпад наблюдаваме в ДПС и към настоящия момент може да си отдъхнем малко.“ Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, след като не бе гласуван кабинетът „Желязков“, подкрепен от ДПС.

Той коментира, че според него има заплахи в ДПС.

„Доколкото разбирам днес и преди това Пеевски е отправил към представителите на собствената му парламентарна група, че ако те не подкрепят правителството днес, от утре буквално представители на прокуратурата и на НАП ще влизат в техните домове“, каза още Костадинов.

03.07.2024 17:15:20

Асен Василев: Когато не си си написал домашното, няма как да очакваш позитивен резултат

„Това, което се видя е, че когато не си си написал домашното, няма как да очакваш позитивен резултат. Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен. И да е възможен, той би бил силно нелегитимен“.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промянатаАсен Василев в кулоарите на Народното събрание.

Какво още каза той - вижте тук:

03.07.2024 16:49:22

Пеевски намекна за изключване на депутати от ДПС

„Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати“, това заяви председателят на парламентарната група на движението Делян Пеевски след гласуването на номинацията на Росен Желязков за премиер. При него направи впечатление разнобоя в групата на ДПС, след като 1/3 от нея – 15 депутати не подкрепиха кандидатурата на ГЕРБ. С изявлението си Пеевски намеква, че те повече няма да бъдат част от групата, която вече намаля с двама души - Рамадан Аталай и Айсел Руфад. Тази сутрин пред bTV Аталай заяви, че заръката на почетния лидер на партията Ахмед Доган е била да се гласува против кабинета. 

„България пропусна уникалния шанс да има евроатлантическо правителство. Вторият мандат не може да се случи, вече е ясен. Третият, както виждаме ГЕРБ няма да го подкрепят и няма да се случи. Днес вървим към избори, Русия печели днес“, каза още Пеевски.

03.07.2024 16:44:45

Димитър Главчев: Бюджетът ще е навреме

„Аз си работя, изпълнявам си задълженията. Не мога нищо да прогнозирам“, каза служебният премиер Димитър Главчев, след като депутатите казаха „не“ на кабинета „Желязков“.

„Бюджетната процедура е септември октомври. Имаме още два мандата да видим какво ще се случи. Бюджетната процедура се изготвя от Министерство на финансите. Експертите, които я правят, са едни и същи, и нямайте съмнение, че всичко ще бъде направено навреме“, подчерта Главчев.

03.07.2024 16:33:16

Румен Радев: Очевидно е, че политическата криза продължава

„Очевидно е, че политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но изисква и адекватност“, заяви президентът Румен Радев в кулоарите на Народното събрание, след като кабинетът, предложен от ГЕРБ-СДС, не събра нужната подкрепа. 

03.07.2024 16:29:45

Кабинетът на ГЕРБ не е избран, разнобой в групата на ДПС

Номинацията на Росен Желязков за премиер от ГЕРБ не събра достатъчно подкрепа от депутатите в 50-ото Народно събрание. 

На гласуването 98 бяха "за", а 138 - "против". Има и двама въздържали се.

Впечатление направи разнобоят сред парламентарната група на ДПС - 30 гласуваха "за", 14 "против" и един се въздържа. Всички от ГЕРБ подкрепиха, а от останалите групи всички бяха против, с изключение на един въздържал се от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

С това дневният ред на заседанието на парламента беше изчерпан и заседанието беше закрито.

03.07.2024 15:07:37

Божанков за кабинета „Желязков“: С това правителство те дават заявка, че не съжаляват за нищо

„Всеки един от нас участва в ликвидирането на парламентарния модел на управление в България. Не е пресилено да кажем  - в ликвидирането на демократичния модел на управление на страната. Не знае в какъв свят ще се събудим още в началото на следващата година. Нашите действия могат да доведат до едноличен режим, президентски режим, граждански конфликт, авторитарен режим.“

Това каза Явор Божанков от ПП-ДБ от трибуната в пленарната зала.

03.07.2024 14:39:23

ИТН няма да подкрепят кабинета, искат експертно правителство

„Ние от ИТН сме напълно ясни и последователни. Отдавна заявихме, че няма да подкрепим този кабинет и ще гласуваме „против“. Ние сме убедени, че излизането от кризата, в която очевидно е държавата, може да стане само с експертен кабинет с ясна програма, а този кабинет трябва да има широка парламентарна подкрепа. Както и да не може да бъде доминиран от една или друга политическа партия. Няма партия с необходимите гласове, че да може да доминира над останалите – това е факт, другото са болни амбиции“, каза Тошко Йорданов от трибуната на НС.

Той допълни, че ако от ИТН получат третия мандат, ще отправят покана към всички политически представени партии в парламента за разговори за експертен кабинет с ясна програма.

„Там вече ще се види много ясно кой, какво, защо и как мисли за държавата и кой иска избори“, каза той.

03.07.2024 14:28:53

Даниел Митов към ПП-ДБ: Самосвалихте си правителството

„Наслушахме се на най-различни интерпретации тук от трибуната на това кой бил свалил едва ли не прекрасното правителство на г-н Денков. Ще ви помоля да поискате от администрацията разпечатка за това кога, в кой ден и по какъв начин беше внесена тази оставка на НС, беше настоявано тази точка да влезе в дневния ред в отсъствието на лидерството на ГЕРБ, при положение, че ние бяхме категорични, че с тази оставка не трябва да се бърза, докато няма ясна процедура по която да се извърши ротацията. Настоявахте да си внесете оставката, внесохте си я и тогава направихте всичко възможно, за да си самосвалите правителството“, каза Даниел Митов от трибуната в НС. 

 

03.07.2024 14:19:07

Борисов поиска кабинетът да не бъде гласуван

От парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова да се прекрати процедурата по гласуване на кабинета. Той на практика заяви, че предстоят нови избори, тъй като и следващите мандати ще са неуспешни. Припомни, че мандата на ДПС партията му няма да подкрепи.

"Казах и че с третия мандат няма да подкрепим, защото така не е демократично представено. С уважение се отнасям. Никого не обиждам. Нямаме нужда от това. Нека си пожелаем да се видим след изборите. Не мисля и че с третия мандат ще стане нещо. Хайде да отиваме да агитираме и да молим за прошка", заяви Борисов, преди да излезе от залата.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян заяви, че предложението засега няма да бъде гласувано и дебатът продължава с предварително записалите се за изказвания. Георги Свиленски претендираше, че процедурата, поискана от Борисов, не е възможна, според правилника.

03.07.2024 14:15:28

Кирил Петков: Ще работим за всички политики, които са антикорупционни и проевропейски

Ще работим за всички политики, които са антикорупционни и проевропейски, каза Кирил Петков по време на дебата преди гласуването на кабинета „Желязков“.

Той определи изказването на Бойко Борисов като конструктивно, но само ако се беше извинил наистина.

Самият Петков също се обърна към избирателите и се извини, но подчерта, че повече няма да се изненадат хората от ПП-ДБ. „Ако някой мисли, че ще сме коалиционен партньор без реформите, дълбоко се лъже.

03.07.2024 14:11:13

Костадинов: Някога Орешарски представи кабинет с модел, по който е създаден и кабинетът „Желязков“

„Преди 11 години Пламен Орешарски представи същия кабинет с модел, по който е създаден и днешният кабинет „Желязков“. Тогава кабинетът му разчиташе на златния пръст на Волен Сидеров, и това правителство катастрофира. Катастрофира и партията, която тогава се довери на ДПС - БСП. Която за 11 години от 1 милион избиратели сега падна до 150 хиляди.“

Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на дебатите преди гласуването на кабинета „Желязков“.

03.07.2024 13:52:09

Николай Марков: Маските на истинските предатели и лъжци ще станат ясни

„Наближава часът на Истината. Маските на истинските предатели и лъжци ще станат ясни. Ще стане ясно и кой е тотално зависимия човек, влязъл по принуда в ролята на обществен и медиен циркаджия. И тогава всички гласували за идеята ще разберат, че не са сгрешили и не са били излъгани от депутатите“. Това написа във „Фейсбук“ председателят на парламентарната група на „Величие“ Николай Марков.

Вчера той се разграничи от партията и заяви, че спира да участва в мероприятия, организирани от "Величие". Преди това идеологът на политическата формация Ивелин Михайлов, който не е депутат, заяви, че е получил заплаха за живота си от Марков. 

Михайлов разказа в YouTube канал, че Николай Марков го подтиквал да се откаже от политиката срещу обещание, че ще уреди финансовите и евентуално съдебните му проблеми.

Той обяви още, че Николай Марков и Виктория Василева му казали, че „Величие“ ще получи министерски постове срещу гласовете си  в пленарната зала.

По-рано днес депутатът от формацията Дарин Георгиев заяви, че всички ще гласуват срещу кабинета, a Марков остава начело на парламентарната група. 

 

03.07.2024 13:42:36

Бойко Борисов напусна залата: Не ми се слушат лъжи

“Не ми се слушат лъжи. Денков бил направил правителство - той го направи с моите депутати”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напусна залата по време на декларация от страна на ПП-ДБ.

“Всички признават хаоса в последните 3 години, той говори за успехи“, уточни бившият премиер, цитиран от БГНЕС.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски също напусна залата.

03.07.2024 13:28:15

Николай Денков: Това е правителство тип „забравете за бъдещето“

„Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България днес? Това не е правителство от типа „завръщане в миналото“, това е правителство от типа „забравете за бъдещето“, каза Николай Денков от ПП-ДБ от парламентарната трибуна.

03.07.2024 13:21:54

Желязков предложи да се поеме по пътя на единението

„Обществото ни няма доверие да дава доверие“ – така кандидатът за премиер Росен Желязков обобщи политическата ситуация от трибуната на Народното събрание по време на дебата преди гласуването на номинацията му и състава на Министерски съвет.

Желязков очерта два пътя на развитие – този на разделението, който се следва до момента, и този на единението, което е труден.

„За преодоляване на тази тенденция, аз предлагам сформиране на кабинет с ясен мандат. Представих състав без осигурено мнозинство. Ще го управляваме като правителство на малцинството“, каза кандидат-премиерът.

 

03.07.2024 13:05:46

Борисов е убеден, че кабинетът няма да бъде избран

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се надява по време на гласуването „да има държавници, а не лидери, които си спасяват партиите на гърба на държавата“. Това заяви той пред журналисти в кулоарите на парламента. Той обаче е убеден, че предложеното правителство няма да мине.

На въпрос какво се случва в ДПС, Борисов заяви, че ГЕРБ категорично е победил на изборите и е длъжен да предложи свое правителство.

„Времето е за държавници. Листопадите в другите партии не ни касаят“, посочи бившият премиер и допълни, че партията му е поела риска и цялата отговорност.  

 

 

03.07.2024 10:02:02

Дарин Георгиев: Всички от „Величие“ ще гласуваме единодушно „против“ кабинета

„Всички ще влезем в пленарната зала и всички ще гласуваме единодушно „против“.

Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на парламентарната група на „Величие“ Дарин Георгиев в отговор на въпрос за гласуването на проектокабинета на ГЕРБ-СДС, предаде БТА.

Георгиев каза, че снощи и днес - 3 юли,  парламентарната група се е събрала и е с нагласите да гласува против предложения проектокабинет.

„Както са първоначалните ни обещания“, добави той. 

03.07.2024 10:01:52

От БСП смятат, че кабинетът ще бъде избран

На влизане в Народното събрание председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов заяви, че партиите, подкрепящи правителството, имат нужните гласове.

Гуцанов добави, че социалистите остават на позицията да не подкрепят предложеното от ГЕРБ правителство.

Твърда подкрепа за кабинета до този момент са изразили ГЕРБ и ДПС, които имат общо 113 гласа. Не е известно как ще гласуват 13-те депутати от „Величие“, докато останалите парламентарни групи са на позиция да гласуват срещу кабинета. При гласуващи 240 депутати за избирането на кабинет са нужни 121 гласа.

03.07.2024 09:50:53

Атанас Зафиров: Очаквам всякакви изненади

"Категорично няма да подкрепим кабинета на ГЕРБ-СДС. С оглед на течащите събития в някои от политическите сили, очаквам всякакви изненада“, заяви Атанас Зафиров от БСП.

03.07.2024 09:49:56

Томислав Дончев: Дошъл е моментът да се самоцитирам

„Преди 10 години бях казал и сега е дошъл моментът да се самоцитирам – ако човек не може да срещне нищо не очаквано, значи, че е остарял“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

03.07.2024 09:49:14

Етиен Леви: Моето мнение ще бъде категорично

„Ще решим с нашата парламентарна група дали да подкрепим кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС. Трябва да се обърнете към нашия лидер. Ще кажа моето мнение вътре – с моето гласуване, и ще бъда категоричен“, заяви Етиен Леви от „Величие“.

„Вие ще видите вътре нашия начин на гласуване“, отбеляза още той.

03.07.2024 09:47:22

Димитър Главчев: Готов съм за всичко

„Готов съм за всичко. Аз, като съм се заел с някаква работа, я върша. Лимитът го поставя законодателството“. Така служебният премиер Димитър Главчев отговори на въпроса дали е готов да предаде властта на редовно правителство.

03.07.2024 09:47:09

Удължено заседание на НС до гласуване на кабинета „Желязков"

Народното събрание удължи заседанието си до гласуване на проектокабинета „Желязков". Дебатът ще започне в 13:00 часа, според приетата програма на парламента.

Дискусията по трите точки - за избор на Росен Желязков за министър-председател, за приемане на структура и на състав на предложения Министерски съвет ще бъде обща, решиха депутатите. 

В проектокабинета  „Желязков" има един вицепремиер и 19 министри. 7 от тях са действащи служебни министри в кабинета на Димитър Главчев.

03.07.2024 09:43:24

Асен Василев: Подкрепа за котка в чувал няма как да бъде дадена

"Ясно сме заявили, че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ. Още повече да подкрепим правителство, което нито има програма, нито законодателна програма, нито е ясно какви политики ще води, е абсолютно несериозно. Така не се търси подкрепа за кабинет“, посочи Асен Василев от ПП-ДБ.

„Двата кабинета, които ние направихме, са единствените, които се случиха в тази сложна ситуация. И двата започнаха с това – да има ясна програма, да е ясно този кабинет какви политики ще провежда и чак тогава да се търси състав за кабинета, и чак тогава да се търси подкрепа. Подкрепа за котка в чувал няма как да бъде дадена“, отбеляза още той.

 

03.07.2024 09:42:39

ДПС изключи народния представител Рамадан Аталай

Парламентарната група на ДПС изключи народния представител Рамадан Аталай. Това обяви председателят на парламента Росица Кирова в съобщение, прочетено от парламентарната трибуна. 

 

На заседанието на групата на ДПС днес се е взело решение Рамадан Аталай да бъде изключен. Решението е било взето с 44 гласа „за“, нямало е гласували „против“ или „въздържали се“.

 

03.07.2024 09:41:37

Делян Пеевски: Всички хора в България искат правителство, аз ще го изпълня

Всички хора в цяла България искат правителство, аз ще го изпълня. Това каза Делян Пеевски в кулоарите на Народното събрание. По-рано в студиото на bTV Рамадан Аталай заяви, че има разпореждане от почетния председател Ахмед Доган ПГ на ДПС да не подкрепи предложения от ГЕРБ кабинет.

На въпрос дали твърденията на Аталай за гласуването за кабинет са верни, Пеевски отговори „такова нещо се опита да направи“.

ДПС се управлява от своя председател“, каза още той.

03.07.2024 09:40:42

Лена Бориславова: Самият Бойко Борисов се надява този кабинет да не мине

„Според мен самият Бойко Борисов се надява този кабинет да не мине, аз на негово място също бих. 50% от кабинета е с министри, които бяха свалени преди няколко години, другите 50% са на Делян Пеевски. Никой не би искал такъв кабинет“.

Това каза Лена Бориславова от ПП-ДБ, преди да влезе Народното събрание. От коалицията заявиха още вчера - 2 юли, че няма да подкрепят предложеното правителство. Кирил Петков коментира, че подкрепата за кабинета зависи от това дали Борисов и Пеевски ще „накупят достатъчно гласове“ от други парламентарни групи. Парламентарната група на ПП-ДБ има 39 народни представители. 

03.07.2024 09:39:53

Юксел Расим: Рамадан Аталай манипулира, че има проблеми между Ахмед Доган и Делян Пеевски

„Структурите се състоят от 15-18 човека, а подписват трима човека, които са приближени на Рамадан Аталай и той ги манипулира, че има проблеми между почетния председател и господин Пеевски. Ние такова нещо не знаем“, коментира пред bTV Юксел Расим, ръководител на ДПС в Пловдив.

„Снемането на доверието от господин Рамадан Аталай е решение на областната структура. Това всичко, което се случва в Пловдивска област – във всички структури, е на базата на всичко, което се случва, откакто той дойде като кандидат-народен представител и стана пет пъти такъв с гласовете на хората, които го подкрепиха тук", посочи още Расим.

03.07.2024 09:35:13

Трусове в ДПС преди гласуването на кабинет

Трусове във втората по големина политическа сила в Народното събрание. В предаването "Тази сутрин" Рамадан Аталай от партията заяви, че "Делян Пеевски се разпорежда с нея като лична фирма" и "уволнява хора, близки до Ахмед Доган". Според Аталай почетният председател на партията е разпоредил на ПГ на ДПС да не гласуват в подкрепа на кабинета на ГЕРБ-СДС.

Последва отговор и от Делян Пеевски. Той потвърди, че има призив от страна на Доган ДПС да не дава подкрепата си за кабинет. В същото време Пеевски каза, че хората искат правителство и той ще го изпълни.