„Всеки един от нас участва в ликвидирането на парламентарния модел на управление в България. Не е пресилено да кажем  - в ликвидирането на демократичния модел на управление на страната. Не знаем в какъв свят ще се събудим още в началото на следващата година. Нашите действия могат да доведат до едноличен режим, президентски режим, граждански конфликт, авторитарен режим.“ Това каза Явор Божанков от ПП-ДБ от трибуната в пленарната зала.

Според него ГЕРБ предлагат същите хора, които 2020 година доведоха до протести и до падането на управлението на Бойко Борисов.

„С това правителство те дават заявка, че не съжаляват за нищо, нито осъзнават нещо, нито имат намерение нещо да променят, нито отчитат днешните реалности. Те казват - ще ви дадем още от същото и сме в тази странна ситуация да се чудим кое е по-лошо - дали да има правителство. Естествено, че трябва да има правителство, но като си помислим какво е, какво ще направи - ще върне страха“, каза още той.

Решаващ ден за предложеното правителството на малцинството от ГЕРБ-СДС - днес ще бъде гласуването му в Народното събрание.

Освен гласовете на ДПС, на ГЕРБ са необходими още няколко гласа, за да бъде прието предложението. Така, за да има правителство с първия мандат, трябва да има отделни депутати от парламентарните групи, които да гласуват различно от общата позиция на партията си.