Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и още около 20 лица са били задържани в хода на разследване за длъжностни и документни престъпления и корупция. Това потвърдиха пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев и зам.-председателят на антикорупционната комисия Антон Славчев.

Все още не е ясно колко от задържаните ще бъдат обвинени.

Снимка: bTV

Акцията е започна тази сутрин в 8 часа. Част от служителите в агенцията не бяха допуснати в агенцията, а други останаха в офиса до събирането на всички доказателства.

В централата на агенцията и на адреси в страната нахлу полиция, която извърши арести, обиски и изземвания. Спецполицаите изнесоха 5 компютъра със служебна информация, както и документи на хартиен носител.

Около 15 ч. с белезници беше изведен и последният задържан служител в агенцията.

Гешев подчерта, че обвинения ще бъдат предявени най-рано утре, а „пълната картина” ще може да бъде казана най-рано в сряда. Все пак той подчерта, че става дума за организирана престъпна група, а Славчев потвърди неофициалната информация, че разследването е свързано с издаването на удостоверения за български произход.

Неофициалната информация е, че македонци, украинци и молдовци са получавали удостоверение, че са с български корен срещу средно 5000 евро. Издавали са се по около 40 такива документа всяка седмица.

Зам.-главният прокурор посочи, че „се работи” и със зам.-председателя на ДАБЧ Димитър Димитров.

Акцията в Кюстендил

Обиски бяха извършени и в Кюстендилско във връзка с разследването срещу престъпна група за подкупи и престъпления по служба, свързано с дейността на Държавната агенция за българите в чужбина. Най-малко три адреса бяха обискирани.

Единият от тях е в село Драговищица, където живее 77-годишна жена. Тя прекара по-голямата част от деня в двора си, беше ѝ забранено да излиза, както и да говори по телефона. В селото се говори, че снаха ѝ се занимава с издаването на български документи на чужденци.

Беше обискирана и счетоводна къща в центъра на Кюстендил, от която бяха иззети документи. Голяма част от клиентите са чужденци, предимно албанци.

Удостоверението за български произход е един от най-важните документи за получаване на българско гражданство.

По данни на Министерството на правосъдието само за една година най-много македонци са подали заявления за българско гражданство на основания български произход – 10 000. Интерес има и от Сърбия, Молдова, Албания и Русия.

153 000 души са получили български паспорти от началото на прехода. 38 хиляди са висящите молби за българско гражданство.

За 143 от кандидатите по време на проверката се е оказало, че се издирват от Интерпол.

  • Премиерът разпореди проверка на БГ паспортите, издадени в последните пет години
  • Бившият председател на ДАБЧ остава в ареста
  • Борис Вангелов: ДАБЧ не дава паспорти, процедурата е дълга
  • Бивш зам.-министър: Арестите в ДАБЧ не ме изненадват
  • Скандалът с търговията на документи за български произход се разраства
  • ВМРО: Ще съдим Катя Матева за клевета
  • Катя Матева: Имам доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на българско гражданство
  • Обвинението: Част от подкупите в ДАБЧ са били обърнати във виртуални валути
  • Прокуратурата за ДАБЧ: Не действаме по сигнали на Катя Матева
  • Спесцъдът остави в ареста шефа на ДАБЧ