Премиерът Бойко Борисов е възложил на МВР и ДАНС да направят проверка на българските документи за самоличност, издадени на чужди граждани през последните 5 години.

Борисов е поискал резултатите от проверката да са налице във възможно най-кратък срок, съобщиха от правителствената пресслужба.

През октомври прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) и задържа над 20 души в рамките на спецоперация по разследване на търговия с български документи за самоличност. Акцията дойде след години на политически коментари и медийни публикации, които свързваха ведомството с неправомерни практики.

Шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов се оказаха сред арестуваните. Двамата бяха оставени от съда за постоянно под стража.

Номинираният от ВМРО за ръководния пост Харалампиев е посочен от обвинението за лидер на престъпната група в агенцията, занимавала се с корупционни практики при издаването на български документи.

Част от политиците от "Обединени патриоти" видяха в случилото се атака срещу националистическото обединение, а партията на Красимир Каракачанов побърза да се разграничи от шефа на ДАБЧ.

Заедно с Харалампиев беше задържан и един от сочените за посредници – сърбинът Марко Стойов. 

По време на едно от заседанията по мярката за неотклонение защитата на Харалампиев посочи, че той не е бил в страната на датите, за които обвинението твърди, че са получавани подкупи.

Според прокуратурата обаче той е получил няколко рушвета, като в единия от случаите е прибрал 5000 евро, а в останалите – по 350 евро.

В началото на ноември bTV научи, че тарифите за паспортите дори са се обсъждали на опашката пред агенцията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!