Молбите за българско гражданство, които са блокирани в Агенцията за българите в чужбина, са 20 хиляди, научи bTV от свои източници.

Тарифите за продажба са обсъждани публично на опашката пред агенцията, твърди Галина Атанасова – роднина на потомствени българи от Сан Франциско, която е чакала с месеци документите за гражданство.

Тя отишла в агенцията по молба на братовчедите си в Съединените щати, които решили да научат повече за баба им – Вера Христова. Преди цял век жената, родом от Татар Пазарджик, заминава за Щатите.

„Било е няколко години след „Титаник”, на 18 е заминала. Омъжила се за американец и след това са ѝ се родили  трима синове. Тези синове имат деца, внуци. Минаха години, те решиха да потърсят корена си и започнаха мъките”, разказа Галина.

Тя получила генерално пълномощно от братовчедите си и отишла да подаде молбите им за гражданство в Агенцията за българите в чужбина.

„Дойдох, та ги оставих и казаха – след 1 месец. И така - 14 месеца....”, разказва жената.

На опашката от чакащи кандидат-българи чула и тарифите: „Тук имаше 30-40 македончета и русначета. Стояха си кротко и мирно и шушукаха точно това, което го чух – на кой колко струва всичко това. Имена не съм чула, но цифри – за някакви 1000 евро, 2000. За всеки различно. И аз се мъчех да чуя, за да разбера на кого да ги дам, за да станат по-бързо”.

Източник на bTV, запознат със схемата, разкрива, че молбите, за които са давани подкупи, се разглеждали с предимство: „И съответно ръководителят, който е взел нерегламентирана сума, обичайно такъв тип преписки ги разпределя на доверени служители в тази дирекция, за да може да получи положително становище”.

За арестите в агенцията разбрали и потомците на Вера Христова.

„Викам – ето, в такава държава искаш да ставаш български гражданин. Но за тях е сантимент. И за тях е важно да се знае, че са българи”, разказва Галина Атанасова.

Днес, след 14 месеца чакане синът и внукът на Вера Христова - Робинсън, получиха документи за български произход от агенцията. А за гражданство у нас ще кандидатстват още 8 от нейните потомци.