Арестите в Държавната агенция за българите в чужбина не ме изненадват. Те са естествено продължение на цялата политика на ДАБЧ през годините на издаването на задгранични паспорти и придобиване на българско гражданство. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV Илия Ангелов, бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета “Орешарски”.

През 2014 г. в позицията си на зам.-министър той подава сигнал до прокуратурата за нередности в агенцията.

Снимка: btvnovinite.bg

Той обясни, че след като е оглавил Съвета по българско гражданство, е забелязал скока на укази, издадени за български граждани. „През 2001 г. са издадени общо 940 указа, през 2009 г.стават 8911, 2010 г. – 14 828, 2011 г. – 18 319, 2012 г. – 17 000, и 2013 г. падат на 7701”, посочи той. Впечатление му направила и непълната документация.

„Наред с молбите, които представяха кандидатстващите за българско гражданство, те трябваше да представят и документ, удостоверяващ българско гражданство. Този документ се издава от Държавната агенция за българите в чужбина, но има условие, че това трябва да е подкрепено с факти и обстоятелства, тоест това българско гражданство трябваше да се докаже. От ДАБЧ  обаче представяха само акт за раждане и нотариално заверена декларация за българско самосъзнание”, каза още Ангелов.

Той отбеляза, че в спора между вицепремиера Красимир Каракачанов и Катя Матева, бивш служител в Министерството на правосъдието, изпращала сигнали до ДАНС и прокуратурата, е на страната на Матева.

Според Ангелов не са верни обвиненията, които Каракачанов хвърля върху нея, че еднолично е прекратявала преписки и е спирала документация за българско гражданство. „Съветът по българско гражданство взема решение с оглед на предоставената документация дали всичко е редно или нередно. Ако всичко е точно, приема положителни стъпки за информиране на президентството за издаване на указ”, уточни бившият зам.-министър.

По думите му спорът се задълбочава, а скандалът надхвърля българските граници. „В четвъртък в Сърбия за арестувани четирима души, които са обвинени в организирана престъпна група за издаване на удостоверения за български произход, двама от които са българи. От тук нататък коментарът е излишен, всеки да получи заслуженото си след компетентното разследване на органите”, заяви Ангелов.

  • Премиерът разпореди проверка на БГ паспортите, издадени в последните пет години
  • Бившият председател на ДАБЧ остава в ареста
  • Борис Вангелов: ДАБЧ не дава паспорти, процедурата е дълга
  • Скандалът с търговията на документи за български произход се разраства
  • ВМРО: Ще съдим Катя Матева за клевета
  • Катя Матева: Имам доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на българско гражданство
  • Обвинението: Част от подкупите в ДАБЧ са били обърнати във виртуални валути
  • Прокуратурата за ДАБЧ: Не действаме по сигнали на Катя Матева
  • Спесцъдът остави в ареста шефа на ДАБЧ
  • Съдът остави за постоянно в ареста Петър Харалампиев и съучастниците му

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!