Преди година и половина бившата директорка на дирекция „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието Катя Матева е подала в президентството, канцеларията и ДАНС сигнали за закононарушения в МП и в Държавната агенция за българите в чужбина, като не са били открити данни за извършени престъпления, съобщиха от прокуратурата.

Тези материали нямат отношение и не са послужили за започване на разследването по досъдебното производство, по което понастоящем е обвиняем председателят на ДАБЧ, подчертават от държавното обвинение.

Твърденията на Катя Матева са в основата на няколко публикации в международния печат за корупционни практики при даването на българско гражданство – и то с участието на министър и вицепремиер от квотата на националистите. ВМРО нападнаха Матева, като заявиха, че тя е саботирала даването на гражданство на българи и даже обвързаха действията й с интересите на ДПС.

Всичко това се случи преди последната акция в агенцията, в хода на която беше арестуван и по-късно обвинен директорът на ДАБЧ Петър Харалампиев, който е назначение на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Националистите побързаха да се разграничат от обвиняемия.

Хронологията

На 20 март 2017 година до главния прокурор е постъпило писмо от главния секретар на президента, с което е изпратен сигнал, получен в президентството 10 дни по-рано. Сигналът е бил подаден от тогавашния директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието (тогава Катя Матева). В него се излагат твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство. Изложени са и множество твърдения за „репресивна политика” на служебния министър на правосъдието (Мария Павлова), както и на министъра преди нея (Екатерина Захариева) по отношение на служителите в дирекция „Българско гражданство”, пишат от прокуратурата.

На ДАНС е било възложено да провери сигнала, като междувременно агенцията е била ангажирана и за установяване на фактите по нов сигнал от Матева – за упражняван натиск от страна на вицепремиер.

За обяснения са били привикани бивши министри и зам.-министри на правосъдието, бивш председател на ДАБЧ и други длъжностни лица.

В крайна сметка на 25 октомври прокуратурата официално е отказала образуване на наказателно производство.

  • Премиерът разпореди проверка на БГ паспортите, издадени в последните пет години
  • Бившият председател на ДАБЧ остава в ареста
  • Борис Вангелов: ДАБЧ не дава паспорти, процедурата е дълга
  • Бивш зам.-министър: Арестите в ДАБЧ не ме изненадват
  • Скандалът с търговията на документи за български произход се разраства
  • ВМРО: Ще съдим Катя Матева за клевета
  • Катя Матева: Имам доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на българско гражданство
  • Обвинението: Част от подкупите в ДАБЧ са били обърнати във виртуални валути
  • Спесцъдът остави в ареста шефа на ДАБЧ
  • Съдът остави за постоянно в ареста Петър Харалампиев и съучастниците му