Специализираният съд се произнесе и остави за постоянно в ареста шефа на Агенцията за българи в чужбина – Петър Харалампиев. Заедно с него зад решетките остават главният секретар на агенцията Красимир Томов и един от посредниците – сърбинът Марко Стойов.

Те са обвинени за участие в корупционна схема с търговия на документи за българско гражданство.

„Има протоколи, в които е отразено, че са намерени значителни суми у различни лица, включително са събрани доказателства и са иззети биткойн-портфейли. Има доказателства, че част от паричните средства по подкупите се трансферират във виртуални валути”, заяви прокурорът по делото Ангел Кънев.

Защитата на Харалампиев се опита да обори обвиненията със снимки от социалните мрежи. Именно те доказвали, че той получил 5000 евро подкуп от човек, който на същата дата си публикувал снимки от Гърция.

По думите на обвинението обаче са представени черно-бели ксерокопия, заверени от адвоката, на които има снимка на лице.

„Първо – нямам представа къде са разпечатани тия копия, второ - кой е точно на снимката”, посочи Ангел Кънев.

За да се приемат снимките, ще се иска разрешение от американските власти за достъп до сървърите на „Фейсбук” уточни прокурорът. А адвокатите на обвиняемите обясниха, че цялото дело се крепи само на свидетелски показания.

„По делото не е намерен нито 1 лев у някой от обвиняемите”, коментира адвокатът Николай Кокинов, който защитава Харалампиев пред съда.

Адвокатката на Красимир Томов – Марияна Тодорова, подкрепи същата теза: „Няма пари намерени! Никъде! Основният свидетел е настоящият зам.-шеф на агенцията. Той твърди, че е присъствал на уговорки, но не е видял нищо за получаване и той не е получавал. Пари на друго място няма”.

До съдебната зала стигна и песента "Императрица на любовта", изпълнявана от съпругата на един от свидетелите по делото. 

Димитър Стойчев е признал пред прокуратурата, че на два пъти е дал подкуп на Харалампиев. Но според адвокатите и на двете дати е бил в чужбина - първо на море в Гърция, а след това - на концерт на съпругата си Катерина Бужинская. Така със статуси в социалните мрежи защитата се опита да обори обвиненията.  

Адвокатите ще обжалват ареста на обвинените в корупция. А прокуратурата отново напомни, че за схемата в агенцията не е сигнализирал нито един политик.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!